J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Könyvkritika

jk-rowling-a-karacsonyi-malac

Jack és Püsmac legjobb barátok. Püsmac egy húsz centiméteres plüss malac, aki rózsaszínről szürkévé fakult, kiesett játékszemei helyett gomb szemeket visel, enyhén savanyú szagot áraszt, de halványan anya parfümjének az illata is érződik rajta, a jóéjt puszik miatt.

Püsmac teljes értékű családtag, elkíséri a családot Görögországba, a strandra, és mindig Jack mellett van. Egy hullámhosszon vannak, beszélgetnek és egymás támaszai. Ez különösen igaz akkor, amikor a szülők válása miatt fenekestől felfordul Jack élete. A régi családi házból új házba költöznek, emiatt új iskolába kell járnia, új barátokat kell szereznie. Ha ez nem lenne elég Jacknek, el kell fogadnia édesanyja új párját és annak lányát, Holly-t is.

A tragédia karácsonykor történik, mikor a bevásárlásból hazafelé tartva Holly és Jack összevesznek az autó hátsó ülésén, és Holly hirtelen haragból kihajítja Püsmacot az ablakon, miközben az autó teljes sebességgel halad az autópályán. Jack, aki annyira derekasan állta a viszontagságokat, teljesen kifordul önmagából. Sír, toporzékol, amíg nagyapa a forgalom veszélyével mit sem törődve Püsmac keresésére indul. Tör, zúz, amikor a sikertelen küldetés után hazaérnek. Az sem segít a helyzeten, hogy Holly őszinte megbánásként egy új plüss malacot, egy karácsonyi malacot vásárol Jacknek. Jack dühe a tetőfokára hág, megpróbálja letépni az új malac fejét, majd elhajítja. Vacsora nélkül, magányosan alszik el.

A szerző tökéletesen előkészítette a terepet a karácsonyi csodára. Annyi szomorúság, bánat és szorongás részletes beszámolója után zsigerből érezheti az olvasó, hogy ennél már csak jobb dolgok következhetnek. Az is világos, hogy Jack számára ezt a karácsonyt már csak a varázslat mentheti meg. Mélyen megindít minket Jack bánata és kétségbeesése. Már-már a saját karácsonyi kívánságunk lesz, hogy Püsmac visszakerüljön a barátjához, és életkortól függetlenül gyermeki izgalommal várjuk a csodát.

Jack beszédhangokra ébred. Az ismeretlen hangok megijesztik, főleg azért, mert ezek a hangok az őt körülvevő tárgyaktól származnak. Beszél a papucsa, beszélnek a játékai. Elmondják, hogy csak ilyenkor, Szenteste, minden tárgy beszélni tud. Ez a pillanat Jack és az új karácsonyi malac közös kalandjának kiindulópontja. Karácsonyi malac tudja, hol van Püsmac: az Elveszettek Birodalmában, és azt is tudja, hogy mit kell tenniük, hogy hazahozzák. Igyekezniük kell viszont, a két birodalom közötti átjárás csupán Szenteste lehetséges. Ha nem sikerül éjfélig megmenteni Püsmacot, mindannyian ott ragadnak örökre.

Az elveszett tárgyak az Élők Birodalmából az Elveszettek Birodalmába kerülnek. Ez egy furcsa és ijesztő hely, ahol sajátos törvények uralkodnak. A Veszejtő e félelmetes hely ura, és ő sem kevésbé rémisztő, mint a birodalma. Élő ember sosem járt még itt, ezért Jack kimondottan értékes prédának számít. Emberpróbáló helyzeteket áll ki úgy Jack, mint a karácsonyi malac, amint végigmasíroznak a Siratlanok Pusztáján, Pótolható, Baj-Hogy-Nincs-Meg és Hiányoltak hona városokon, a kárbecslők és a Veszejtő által üldözve. A segítség néha váratlan helyekről, spontán helyzetekből és meglepő tárgyak részéről érkezik. A feszültség fokozatosan nő, a barátok kiállják az összes eléjük gördített bátorság- és barátságpróbát, míg végül megértik: néha el kell veszíteni valamit, hogy nyerjünk valami mást. Ember (vagy malac) legyen a talpán, aki könnyek nélkül kibírja, amint Jack élete legnehezebb döntését meghozza, a remény és a kétségbeesés közt lavírozva. Talán nem túlzás párhuzamot vonni William Styron Sophie választ című könyvével. Jack döntése ugyanolyan nehéznek bizonyul, mint Sophie-é.

A cím egyértelmű. Jack mellett a karácsonyi malac a másik főszereplő. Püsmac, aki a cselekmény központi figurája, meglehetősen kevés közvetlen szerepet kap. Bár a legtöbb szereplő epizodikus, mindegyik abszolút kulcsfontosságú: a cselekmény láncolatában mindegyikre szükség van, hogy a páros továbbjusson a céljához vezető úton. A mesékre jellemzően ezek negatív vagy pozitív szereplők. Beszédes például az is, hogy melyek a negatívak, például a kárbecslők, a Veszejtő szolgái: olló, borotva, véső, tűzőgép, bicska és vasorrú bakancs. Holly, Jack mostohanővére az egyetlen, aki nem egyértelműen rossz vagy jó, hanem emberi, aki hibázik, de igyekszik jóvátenni tévedéseit.

J. K. Rowling új könyvét mindenkinek ajánlom, aki kicsit újra gyerek szeretne lenni, és szeretne hinni a karácsonyi csodában. Azoknak is ajánlom, akik úgy érzik, hogy már minden karácsonyi történetet elolvastak. Minden szülőnek, hogy megértsék, mennyire fontosak a gyerekek számára a kedvenc játékok, és milyen feltétel nélküli szeretettel ragaszkodnak ezekhez. Szívből ajánlom karácsonyi ajándéknak. Magunknak vagy szeretteinknek, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Minden olvasó megtalálja benne a számára fontos üzenetet, egyben leckét: hogy igenis megéri harcolni azokért, akiket a legjobban szeretünk, nincs nagyobb ajándék egy legjobb barátnál, néha meg kell tanulnunk elengedni valamit, és azt, hogy „A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, amik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.”

A karácsonyi malac lebilincselő karácsonyi történet, igényes nyelvezettel, fordulatos és izgalommal teli cselekménysorozattal. Jim Field részletdús és kedves illusztrációi csak hab a tortán, amelyeknél jólesik elidőzni kicsit. Amíg pörögnek az események, az olvasónak sikerül ráhangolódni az ünnepekre, elgondolkodni a valóban fontos dolgokon, és megélni a karácsonyi csodát. Néha a karácsonyi csoda csupán egy meleg takaró, egy bögre forró csoki és egy igazán jól megírt történet.

J. K. Rowling neve Harry Potter és a mágia világa által vált ismertté. Tehetsége abban rejlik, hogy úgy mesél el egy-egy történetet, hogy rabul ejt gyermeket és felnőttet egyaránt. A 2020-as év emberpróbáló volt az egész világ számára. Azért, hogy kicsit könnyítsen a feszültségen, a szomorúságon, és legalább kis időre elfeledtesse mindannyiunkkal a gondjainkat, Az Ickabog című könyvét kaptuk tőle. Idén pedig, éppen az ünnepek előtt, a saját Karácsonyi énekét adta, Dickens után szabadon.

Farkas Kinga Kaszandra
Forrás: olvasoterem.com

2021.12.21