Puskás, a musical – Premier a Győri Nemzeti Színházban

Bári Edit írása

puskas-musical-gyori-nemzeti-szinhaz

2021. december 11. óta látható a Győri Nemzeti Színházban a Puskás, a musical című darab Szente Vajk rendezésében, amely méltó emléket állít az Aranycsapatnak és legendás, 10-es számú mezben futballozó játékosának.

Volt egyszer egy aranycsapat. 11 fiatalember sporttörténelmet írt, de az ő életüket átrajzolta a történelem. Gyermekként nem volt más vágyuk, mint rúgni a bőrlabdát. Tehetségük révén bekerültek a magyar labdarúgó-válogatottba, és legendává váltak. Célkitűzésük volt Magyarországot naggyá tenni a foci által, közülük is kiemelkedik az 1927-ben született Puskás Ferenc (Öcsi) és Bozsik József (Cucu).

Szente Vajk (író, rendező), Galambos Attila (dalszövegíró) és Juhász Levente (zeneszerző) a világ legismertebb magyar emberének, Puskásnak és az Aranycsapatnak állít méltó emléket egy monumentális musicallel, amely most a Győri Nemzeti Színházban is látható. A darab valós eseményeken alapul, minden egyes szereplője élő személy volt, és ami a színpadon történik, az a valóságban is úgy történt.

Autentikus történetet láthatnak a nézők, amely 1937-ben Magyarországon kezdődik: két tizenéves fiú, Bozsik József és Puskás Ferenc – némi csellel Kovács Miklós néven – a Kispest játékosai lesznek, és örök barátságot fogadnak. Máris 1945-ben járunk, amikor a 18 éves Puskást levélben értesítik, hogy válogatottként játszhat a Magyarország-Ausztria mérkőzésen, ahol 1945. augusztus 20-án, a 12. percben megszerezi első gólját a nemzeti tizenegyben. A mérkőzés végeredménye 3:0. A csapat sorra aratja sikereit (Magyarország-Románia 9:0), aztán következik a helsinki olimpiai aranyérem, majd a felejthetetlen, Wembley Stadionban zajló évszázad mérkőzése, ahol a hazai pályán évtizedek óta veretlen angolok 6:3-as vereséget könyvelhetnek el válogatottunktól.

Az 1954-es világbajnoki kudarc és az 1956-as forradalom után Puskás és családja emigrációba kényszerült. 1960-ban igazolt a Real Madridhoz, és Glasgow-ban, a BEK-döntőn négy gólt rúgott, ezzel ma is élő rekordot állítva fel. Puskás és az Aranycsapat életútja a darab során átvezet bennünket a II. világháborún, a forradalom történésein, bemutatva az 50-es évek életérzését, az akkori politikai rendszer működését és hátterét annak összes anomáliájával együtt egészen 1960-ig.

Igazi történelmi utazás részesei lehetünk. Átélhetjük a mérkőzések izgalmait, hangulatát, egy olyan miliőt, amikor egyként dobbant minden szív, ha az Aranycsapat pályára lépett. A Puskás, a musical grandiózus előadás, katartikus élmény frenetikus színészi, énekesi alakításokkal. Az artista produkciók, a 120 négyzetméteres ledfal, több színész egyidejű „röptetése” hihetetlen, már-már „szélesvásznú” látványvilágot varázsol elénk (díszlettervező Rákay Tamás). A koreográfia (Túri Lajos Péter) nem kíméli a profi táncosokat, de a színészeket sem, a mozgás és a zene tekintetében több stílust is felfedezhetünk.

A színészi-énekesi alakításokról – bátran állítható – szuperlatívuszokban lehet beszélni, legyen szó vendégművészekről vagy a győri társulat tagjairól. A címszerepben Veréb Tamás látható, aki ezt a karaktert természetesen nem csak a győri színpadon alakítja, míg a „hazai csapatból” Fejszés Attila és Nagy Balázs tőlük szokatlan szerepkörben brillírozhat (utóbbi a budapesti előadásban Alfredo Di Stefanót alakítja.) Sok szereplőt foglalkoztató előadás ez, hiszen 30 gyermek, 60 táncos és 23 színész látható harmonikus játékban.

Amit láthatunk, az a színészi játéknak köszönhetően a siker, a történelmi események hatása alatt végbemenő jellemfejlődéseket hűen ábrázoló, nagy dinamikájú, mozgalmas előadás, amely a néző figyelmét mindvégig fogva tartja, mert – ahogy Laurence Olivier is megfogalmazta – „A színész művészete abból áll, hogy megakadályozza a közönséget az ásításban.” A Puskás, a musical minden idők eddigi leglátványosabb magyar zenei produkciója a legismertebb magyar emberről és egy olyan csapatról, amely Magyarországot örökre beírta a sporttörténelembe. Ahogyan a fantasztikus dalban is hallhatjuk: „Magyarország a góljai szárnyán harcba száll a győzelemért…

A Puskás, a musical teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

Bári Edit
Fotók: Győri Nemzeti Színház – Orosz Sándor

2021.12.18