Három hotel a hóban


hotel01

A karácsonyi időszakban a magazinok oldalain 100 esztendeje is egymást érték a téli üdüléseket kínáló hirdetések. Hotelek és szállók várták azokat a vendégeket, akik megengedhették maguknak, hogy az ünnepeket és a szünidőt a város zajától távol töltsék. A Magas-Tátra és a Kékes havas lejtői mellett az osztrák hegyek csalogatták a téli sportok szerelmeseit.

A századforduló egyik népszerű szállodája az Alpok csúcsai alatt elterülő Hotel Panhans volt. A francia Riviéra szállodáinak stílusát idéző, 44 szobás luxushotel gyakori vendégeinek számított az osztrák császári család, kiegészülve a Monarchia társadalmi krémjével. Az előkelő arisztokrata körök mellett neves művészek is megfordultak a patinás lakosztályokban, többek között Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Heinz Rühmann, Josephine Baker, Jan Kiepura és felesége, Eggerth Márta. A Hotel Panhans 1888-ban épült, a névadó Vinzencz Panhans megbízásából. A híres séf, miután tetemes vagyont gyűjtött össze, saját vállalkozásba kezdett, és felépítette a semmeringi Südbahn Hotel riválisát, a Hotel Panhanst. A szálloda hamar a Monarchia magára valamit is adó arisztokrata családjainak kedvelt téli és nyári üdülőhelyévé vált. Az egyre nagyobb kereslet miatt a hotel kezdte kinőni magát, ezért Panhans úr elhatározta, hogy új szárnnyal bővíti az épületet. Mielőtt azonban belekezdett volna az átépítésbe, agyvérzést kapott, így a feladatot és a hotel vezetését unokaöccsére, Franzra bízta. Az új szárny avatására 1913 karácsonyán került sort, ám Franz már nem tudott részt venni rajta, mivel az építkezés során baleset érte és belehalt sérüléseibe.

hotel02

A Panhans régi képeslapon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A világvárosi luxust nyújtó hotel irányítása feleségére, Clara asszonyra maradt, aki ismét felvirágoztatta a Panhanst. A díszes termekben bálokat, ünnepélyeket rendeztek, elegáns szalonjai ötórai teáknak, bridzspartiknak adtak helyet. A vendégek a tél örömeit a szálloda saját sí-, szánkó- vagy éppen korcsolyapályáján élvezték. A decemberi szezon ezenkívül exkluzív programokat is kínált, mint a karácsonyi ünnepség, a Panhans-kupáért folyó jégkorong-mérkőzés, síugróverseny, illetve az évet záró jégünnepély. Az első világháború alaposan megkoptatta a Panhans fényét, ezért 1918-ban Clara eladta a szállodát. Hosszú évek teltek el, míg az 1930-as években újra visszatért az élet Semmering legendás hoteljébe. Az új tulajdonos, a neves bankár, William D. Zimdin a korszak két jelentős építészét kérte fel a bővítésre, akik a hotelt modernizálva kiegészítették egy impozáns kaszinóépülettel és egy látványos, eltolható üvegfalakkal megépített, fedett uszodával. Az idillnek, az önfeledt téli sportolásnak és a szikrázó jégünnepeknek a második világháború vetett véget, és a Panhans hosszú időre téli álomba merült.

hotel03

Ótátrafüred, Grand Hotel (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A századfordulón a Monarchia társasági köreinek másik kedvelt úti célja a Magas-Tátrában lévő Ótátrafüred volt. Itt építette meg a korszak neves tervezője, Hoepfner Guidó Kornél a Grand Hotelt 1903-1904 között. A felvidéki származású építész Budapesten, a Műegyetemen folytatta tanulmányait. Hoepfner tehetségére hamar felfigyeltek, így a fiatal építész egymás után kapta a felkéréseket. Tátrafüredre és Lőcsére édesapja révén került, aki a Szepesi Hitelbank és Központi Takarékpénztár igazgatója volt. A bank mint befektető nagyszabású építkezési beruházásokba fogott Tátrafüreden és Lomnicon, mely munkákban Hoepfner Guidó is részt vett. Az 1904-ben átadott Grand Hotel stílusában sajátosan ötvözte a helyi népies formákat és az osztrák-svájci alpesi mintákat. A luxusszálloda egyszerre volt otthonos, elegáns, rusztikus és mondén. Az igényesség nemcsak a szobák kivitelezésében, hanem a hotelhez tartozó tizenegy villaépület berendezésének kényelmében és eleganciájában is megmutatkozott.

hotel04

Grand Hotel Lomnicon, már a csehszlovák időkben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A vendégek szórakozását az állandó műsorok, revük biztosították, melyről a hotel vezetője, Lilienthal Emil így nyilatkozott: „Én azt szeretném, ha a Grand Hotel téli programja is olyan lenne, amely megfelel annak az előkelő úri közönség igényeinek, amely immáron évek óta kultiválja a Grand Hotelt. Az igazgatóság a legteljesebb mértékben támogat engem törekvéseimben, és így válik lehetővé az, hogy a Grand Hotel mindenben a legtökéletesebbet tudja nyújtani. A legjobb zenekart szerződtettem, a Grand Hotel bárja teljes üzemben lesz, gazdag műsorú bálokat rendezünk és előkelő nívójú táncos mulatságokat. Gondoskodunk arról, hogy a Grand Hotelben mindenki jól érezze magát és soha senki egy percig se unatkozzék.” (Színházi Élet, 1928/48.) A történelem évtizedei később elsodorták Emil urat, ám a patinás szálloda, a Grandhotel Starý Smokovec ma is várja a tél örömeinek hódolóit.

hotel05

Társalgó a Kékes Szállóban (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Csonka László, az Első Magyar Magas- és Mélyépítési Rt. tulajdonosa 1927-ben elnyerte az ország legmagasabb pontján épülő gyógyszálló építési jogát. Az építési vállalkozó a tervek elkészítésére Miskolczy László építészt kérte fel, aki korábban a Csonka család Gellért-hegyi villáját is tervezte. Miskolczynak ez volt a második munkája a Mátrában, korábbi megbízását egy erdei nyaraló felépítésére a kor ismert írónőjétől, Tormay Cécile-től kapta. Az 1932-ben átadott Kékesszálló, kiváló klímájának és felkészült orvos csapatának köszönhetően, a korszak egyik neves gyógyszállója lett, ahol a kor igényeihez mérten tökéletes kényelem (balkonos, hideg-meleg folyóvízzel, központi fűtéssel és rádióval ellátott szobák) várta a vendégeket. A szálló konyháján a tátrai Palace Hotelből átszerződött mesterszakács, Csáky Sándor készítette az ínyencségeket, míg a bárban a Boby-jazz zenekar gondoskodott a vendégek szórakoztatásáról. Nyáron kültéri medence, két teniszpálya, gyermekjátszótér várta a látogatókat, míg télen a lesiklópályák a síelni és szánkózni vágyókat. A Kékesszálló vezetőségének elve az volt, hogy olyan árakat alakítsanak ki, melyekkel a téli üdülés sokak számára elérhető válik.

hotel06

A Kékes Szálló (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A második világháború a gyógyszállót sem kímélte, kezdetben német hadikórházként működött, majd a háború után kezdett az enyészetté válni. Az újrakezdés egyik kezdeményezője Csonka László volt, aki a gazdasági nehézségek ellenére, megmaradt vagyonával próbálta helyreállítani a szállót. 1949-ben az államosítással a Kékes Szálló az Egészségügyi Minisztérium tulajdonába került, s mint magaslati gyógyintézet nyitotta meg kapuit. Az évtizedek során számos rekonstrukció történt az épületkomplexumon, míg 1980-ban a Mátrai Gyógyintézetté vált, Parádfürdővel együtt.

Címlapkép: Hotel a Magas-Tátra alatt (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Fejes Katalin
Forrás: forumhungaricum.hu

2021.12.18