Civil Sajtóreggeli az idei utolsó programokkal


civil-reggeli

Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ idei utolsó civil sajtóreggelijét tartotta 2021. december 3-án. Ezúttal is a győri és Győr környéki szervezetek ajánlották várható rendezvényeiket, mutatták be terveiket, tevékenységüket egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetés keretében.

A megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ találkozóján hét "társaság" kínálta repertoárját.

Az Import Impró Egyesület továbbra is IME név alatt tevékenykedik a hétköznapokban, de új, teljesebb elnevezésük Ifjúságért Művészettel Egyesület reményeik szerint utal törekvéseik és tevékenységeik összességére. Drámaórák (RÉV Színház két új programja iskolák és óvodák részére, bővebb információ a rev@revszinhaz.hu e-mail címen kapható), felolvasó estek a Torula Művésztérben a XX. századi magyar líra neves és kevésbé ismert képviselőinek írásaival, meglepetés tematikával (következő alkalom 2021. december 11. szombat 19 óra). Részt vesznek az Okuláré projektben, amely egy város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat beszélgetéssel, egyszerre 7 városban ugyanabban az időpontban. A szervezők minden estére három-három drámaírót kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. Ezután a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban. A 2021 január végén esedékes rendezvényen Budapest, Debrecen, Hódmezővásárhely, Tapolca, Szabadka, Koppenhága mellett Győr is szerepel. (Részleteket, végleges időpontot a közösségi oldalon olvashatnak majd: https://www.facebook.com/ime2012)

Tényőn Adventi programokkal várják a hangolódni vágyókat. December 19-én délután az Adventi koncerten fellépnek a Napsugár Zeneművészeti Iskola növendékei, a RI-CSAJ-OK , Tóth Roland orgonaművész atya és természetesen a szervező, a Tényői Dalkör is. Idén már második alkalommal készül el az Élő Adventi Kalendárium. December 24-ig minden este örülhetnek a sétára indulók egy feldíszített, kivilágított ablaknak. A legújabb ablak holléte mindig egy rejtvényből derül ki. Vigyázat, szeretetvendégség is előfordul!

Győrújbaráton is nyílnak már az Adventi Ablakok. Az elsőt a Vörös Barátok Településeinek Hagyományőrző Szövetsége nyitotta meg a Fenyves utcai játszótéren. Minden nap újabb fények gyúlnak a feldíszített ablakokban, segítenek, hogy közösen éljük át az ünnepvárás örömét.

Gazdag az adventi programkínálat Sokorópátkán. Hagyj el egy Mikulás csomagot! akció (a Sokorópátkai Nőegylet és a Sokorópátkai Sportegyesület szervezésében). Kézműves programok dec. 4-én a Sokorópátkai Művelődési Otthonban: nemezelés (13 órától), csipkeverés (14-16 óra között), mézeskalácsozás (15-17 óra között), Mikulás fogat (dec. 5-én 10 órakor a Sokoró Fogadóból), 11 órakor ünnepi szentmise Szent Miklósról, Falukarácsony (dec. 12-én 15 órakor az önkormányzat épületében) közös énekléssel, forralt borozással, traktoros felvonulással. Hagyományőrző mendikálás december 24-én 14-16 óra között.

Ilyenkor gondolnunk kell a nélkülözni kényszerülőkre is. A Hétköznapok Angyalai Alapítványnál több mint 20 éve tevékenykedik a rászoruló családok segítése érdekében. Ők is hétköznapi emberek, akik hatalmas elszántsággal és jó szívvel támogatják a hozzájuk forduló nehézséggel küzdőket. Tavaly óta bejegyzett alapítványként működnek. Karácsonyi adománygyűjtő akciójukhoz várják a támogató adományokat, elsősorban élelmiszereket, tisztító-, tisztasági szereket, pelenkát, új játékokat. A felajánlásokat, kéréseket a hetkoznapokangyalai@gmail.com e-mail címre várják. Átvétel elsősorban Győrszentivánon és Győrben lehetséges, egyeztetés szükséges.

A Győribaba Fórum már a következő évet tervezi, a Győri Születés Hete Fesztivál megszervezése és visszajelzései ugyanis világossá tették a Győr- Gyárvárosi Baba-Mama Egyesület tagjai részére, hogy szükség van egy összefoglaló fórumra, mely egész évben hiteles információkkal, bemutatókkal és ismeretterjesztő előadásokkal segíti a családokat. 2022-től minden hónapban jelentkeznek valamilyen programmal. Január 19-én „Szülésre hangoló” kismama jógával, tornával, életmódváltást , érzelmi intelligenciát segítő témákkal, február 23-án a „Szülésre hangoló” második részében őssejt tudástár, apás vajúdás, Kineziptappel a könnyebb várandóságért témában készülnek a szervezők. (Minden információ: www.gyoribaba.hu)

150 éves a győri TIT - A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Pannon Egyesülete hagyományokra épülő  közérdekű tevékenységet végez, azzal a törekvéssel, hogy az érdeklődők számára az iskolarendszeren kívül is korszerű tudást biztosítson. Nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, irodalmi vetélkedők lebonyolítására. Ezeken a résztvevők életkora rendkívül széles skálán mozog, a diáktól a nyugdíjasokig sokan megmérik a tudásukat. Székhelye a „telc Nyelvoktatási és nyelvvizsgahely”. Az egyesület a jubileumi évben konferenciát szervez és A győri tudományos ismeretterjesztés 150 éves történetét összefoglaló kiadvánnyal készül.

2021.12.07