Könyvajánló Mikulásra


mikulas

Évről évre megérkezik, és évről évre jelennek meg könyvek róla. De ki is tulajdonképpen a Mikulás, avagy a Télapó? Honnan érkezik? Az alábbi gyermektörténetek főhőseivel együtt még azt is megtudhatjuk, milyen csodamasinája van, és hogy mennyi mindent tanulhatunk tőle.

Lázár Ervin: A másik Télapó

Lázár Ervin igazi klasszikus, aki a Télapóról is tudott olyat mesélni, ami nem jutna eszünkbe, pedig teljesen kézenfekvő. Mindezt csillag-derűvel, mosolygós humorral, a gyermeki képzelet világába kalauzolva a felnőtteket. Tudtátok, hogy van egy másik Télapó? Vajon mivel lepi meg a szegényembert, hogy az ünnep valódi lehessen?

„– Remélem, Télapó, jó nehéz a puttonyod – mondom bizakodva.

Abbahagyja a búgást, a kezét leereszti.

– Milyen puttonyom?

– Amiben az ajándékokat hozod.

– Ááá – nevet a tudatlan szegényembereknek kijáró fölénnyel –, én nem az a Télapó vagyok. A másik!

– A másik? Melyik?

Újra búgni kezd, a keze fönn. Búgás közben mondja… mit mondja?!… sziszegi:

– Ebben a zsebemben – a jobb zsebére üt – van a jég meg hó – a bal zsebére üt –, ebben a hideg, téli szelek – egyik mellényzseb –, ebben van a dér – másik mellényzseb –, ebben meg a zúzmaranéni.”

A mese itt is elolvasható.

Szepes Mária: Pöttyös Panni kedvenc meséi

„Mindennek van egy gyerekeknek szóló üzenete, amely a holnapban valósággá nő…”

Miféle csodamasinája van a Télapónak? Hogyan tanítja meg a két gézengúzt, Susut és Misut, hogy vigyázzanak a játékaikra, és tartsanak rendet? Megtudhatjuk Szepes Mária örökbecsű mesekönyvéből, amelyben kedves humorú és tanulságos történetek várják az ovisokat és kisiskolásokat.

„Kedves Télapó!

Ha már nem fér máshová, ide is lehet ajándékot rakni. A kémény nem járható! Én is beleszorultam, mikor kipróbáltam. Inkább az ajtón gyere, légy szíves.

Üdvözlettel: Misu”

Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról

Ez vajon melyik Mikulás igaz meséje? Hiszen annyi van belőle! Kicsi, nagy, közepes, lila és piros és ezüst és arany. Hívják Télapónak, Hóapónak, Mikulásnak, Szent Miklósnak.

Lackfi János szívmelengető meséje arról szól, hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó ember példaképe.

Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős, és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne.

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás

Szofi egy szeleburdi, vagány kislány, akivel mindig történik valami. Most éppen krampusz lett, ami, ismerve őt, talán nem is meglepő... De miért is akar segíteni a Mikulásnak? És mi fog kisülni abból, ha Szofi belekezd a krampuszfeladatokba? Naná, hogy minden a feje tetejére áll…

Pekka Vuori: A Mikulás otthona, Korvatunturi – történetek egy északi országból

Tudod, hol lakik a Mikulás? Finnország északi részén, Lappföldön, a világ elől elrejtőzve egy Korvatunturi nevű hegyen. Korvatunturi finnül Fül-hegyet jelent, mivel a hegy csúcsa fülre emlékeztet. Innen hallgatózik a Mikulás, hogy megtudja, mire vágynak a nagyvilágban élő gyerekek.

A Mikulásnak rengeteg a dolga, ezért sok segítőre van szüksége. Feleségével és a manókkal szorgosan munkálkodnak, gondozzák a rénszarvasokat, gondoskodnak a bajba jutott erdei állatokról, a manógyerekek iskolába is járnak. És persze fogadják a gyerekek leveleit a világ minden tájáról, mivel a Mikulás legfontosabb dolga, hogy felkészüljön a karácsonyra!


Az ajánlott kiadványok a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér polcain is megtalálhatók. Legyen gazdagabb az ünnepünk e kedves és humoros mesékkel!

Összeállította: Szabados Éva

Forrás: moly.hu, pagony.hu, szepi.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.12.06