Önvallomás és szabadtüdős merülés

Érsek-Obádovics Mercédesz és Ferencz Mónika a Győri Könyvszalonon

ersek-obadovics-mercedesz-ferencz-monika

Érsek-Obádovics Mercédesszel és Ferencz Mónikával Karafiáth Orsolya beszélgetett a 20. Győri Könyvszalon harmadik napján. Különbségekből és hasonlóságokból indulva ismerhettük meg a két alkotót, akik a Scolar LIVE sorozat legújabb köteteinek szerzői.

A Scolar LIVE a kiadó egyik legújabb irodalmi vállalkozása, amely mára a 40. kötetnél tart. A sorozatszerkesztők olyan kéziratokat válogatnak be, melyek a kortárs irodalom friss hangját magas színvonalon képviselik. Ez a forma megmutatkozási lehetőséget adhat egy kevéssé ismert írónak is, főként, ha az olvasó megbízható színvonalat kap a sorozattól.

Az angyalok nem sírnak

Érsek-Obádovics Mercédesz sokoldalú ember, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a színész szak mellett filmrendezői és rendezőasszisztensi mesterkurzust végzett, majd a Magyar Író Akadémián Filmrendezői Mesterkurzust. Emellett képzett fotós is. Egy gyermekkönyve már megjelent a Scolar Kiadónál (Mirabáj csodálatos világa), de verseskötettel most áll először az olvasók elé.

Eredetileg a kötet novellákat tartalmazott egy-egy lírai betéttel, de a prózai szövegekben annyira erősen voltak ábrázolva a tragikus párkapcsolati helyzetek, hogy végül a versek kiadása mellett döntöttek. Az angyalok nem sírnak így is a kegyetlenségig kitárulkozó irodalom. Érsek-Obádovics Mercédesz kendőzetlenül mutatja be lelki kínjait, a kiszolgáltatottságot, szeretetlenséget, önmarcangolást. A színész szenvedélyessége és a filmrendező kíméletlensége ötvöződik az írásokban, amelyek egyenesen bevezetnek az alkotó fejébe és szívébe.

Aki rossz lesz, azt beleírom a könyvembe, aki jó, azt a szívembe.” Egyszerre gyenge és erős, törékeny és fenyegető nő alakja rajzolódhat ki előttünk. Egy angyal, aki képes levágni szárnyait, mert annyian bántották, vagy mert azok, akik megtehették volna, nem tanították meg repülni. A versek a szorongó magány és önpusztítás sötét fájdalmának finomművű lenyomatai. Érsek-Obádovics Mercédesz rejtélyes és érzékeny lénye miatt bizonyára sokan várják, hogy következő kötetében miről ír majd.

Búvárkodás haladóknak

Ferencz Mónika költő, műfordító már túl van a sikeres bemutatkozáson (Hátam mögött dél, Scolar, Bp. 2017). Karafiáth Orsolya a második kötete kapcsán a formai bátorságot, a kísérletezést emelte ki. A szerzőnek a műhelyezésen keresztül vezetett az útja az irodalmi életbe, s ezáltal megtanult sok szemszögből ránézni az írásaira. Úgy érzi, ma elvárás a kezdőktől is, hogy már az első kötetben kiforrott hanggal rendelkezzenek. Pedig még a legnagyobb költőknél is előfordul, hogy egy versciklusból csak egy-két írás lesz maradandó. Elgondolkodott azon a lehetőségen, milyen lenne 60 évesen egyetlen kötetben kiadni, és csupán a jól sikerült verseket.

Ferencz Mónikát legújabb könyvében az asszociáció, az „önműködő” írás adta mélység érdekelte. Nagyon fontosnak tartja, hogy az ember néha lemerüljön önmagába, bármily nehéz és veszélyes is. A merülés közben egyre több minden kerül elő, párkapcsolati, társadalmi, ökológiai problémák tolulnak a felszínre.

mi adjuk a költészet szorongását, / és a terapeutái is mi vagyunk” (Kitisztul minden) A fiatal író szerint, aki előszeretettel olvassa a verseket fennhangon, nagyon nagy erő rejlik bennük, amely segíthet eksztatikus vagy meditatív állapotba eljutni. Mélyre merülni és talán kiemelkedni, hogy válaszokat is találjunk azokra a kérdésekre, amelyekkel elkerülhetetlenül szembesülnünk kell.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2021.12.02