Amikor a dzsungel azonnal befogad…

A dzsungel könyve főpróbáján jártunk – SzaSzi írása

dzsungel-konyve08

Rudyard Kipling klasszikusa, A dzsungel könyve debütált 2021. november 27-én a Vaskakas Bábszínházban. Már érkezéskor megigézi a belépőt a különleges látvány, a mennyezetről csüngő indaerdő, amit a zene, a színek, a mozgás csak tovább fokoznak. Azonnal magával ragad a „dzsungel”!

A Markó Róbert rendezésében bemutatkozó darabra a jegyeket hamar elkapkodták, pedig vállaltan sem a Disney-féle feldolgozásokra, sem a Dés-Geszti páros által készült musicalre nem támaszkodtak. Az 1894-ben kiadott, világhírűvé vált novellagyűjtemény felhasználásával Nagy Orsolya adaptálta a dzsungelben felnövő embergyerek, a kis Maugli történetét, amelyben a kiszolgáltatottságnál nagyobb hangsúlyt kap a felnövekvés, az elszakadás és elválás, a hovatartozás problémája. A vadonatúj, szinte a teljes társulat játékát igénylő, két vendégművésszel, sőt Kocsis Rozival (Bagira), a színház igazgatójával erősített darab mind a gyerekek, mind a felnőttek számára tartalmaz megfogható dolgokat, igazi családi élményt ígér. Se nem musical, se nem mesejáték, valahol a kettő közé sorolható, de zene az van, mégpedig nem is akármilyen! Rab Viki alkotta igazi zsigeri dzsungelzene, izgalmas hangokkal, indiai hangszerekkel, változatos hangulatú, karakterekhez simuló dalokkal. Nagyon meghatározó, azonnal magával ragadja az embert! Hát még amikor beindul a zenés-maszkos játék! A bolgár Svila Velichkova látványvilágával már találkozhatott a tisztelt nagyérdemű a Münchausen báró kalandjai vagy az Óz kapcsán. Ezúttal is lebilincselő a színes, nagyszabású, rendkívül kreatív és „eleven” díszlet, ami tulajdonképpen egy indaerdő. Liánjain hol a majmok ugrálnak, hol Maugli hintázik, vagy öles fává tekeredik, néha Sir Kán és Ká leselkedik közüle. Apropó, Ká! Elképesztő a jelmez, izgalmas a mozgása, különleges színészi feladat. A jelmezekre egyébként a bábszínház Facebook-oldalán is rácsodálkozhattunk már. A koreográfia a Kossuth-díjas Ladányi Andrea fantáziáját dicséri, és ebben is volt bőven kihívás.   

dzsungel-konyve04

A történet főszereplője Maugli, az emberkölyök, aki a farkasok között nevelkedik fel. Tanítómestereitől, Bagirától, a feketepárductól és Balútól, a barnamedvétől nem csak a farkasok, hanem a dzsungel összes törvényét megtanulja. Kiváló tanonc, ám egy nap rádöbben arra, amit már régóta sejt, hogy ő más, mint a többiek, sőt a dzsungel összes teremtményétől különbözik. Kutatásba kezd: ki ő? Honnan származik? Hová tartozik? Találkozása egy emberpárral felnyitja a szemét: talán ő is egy ember. De kétségek gyötrik, főleg amikor megtapasztalja, hogy az emberek nem tisztelik a dzsungel törvényét. Hogy is van ez: embernek túlságosan farkas, farkasnak pedig túlságosan ember? Melyik törvényt kövesse: az ember vagy a dzsungel törvényét? Rengeteg kérdésre keresi a választ, s közben ott lapul az ember nagy ellensége, Sir Kán, a tigris, aki ki akarja őt űzni a dzsungelből.

Izgalmas kérdések, találkozások, dinamikus zenés-maszkos játék, hangulatos miliő, látványos figurák – ez a Vaskakas Bábszínház által bemutatott kis Maugli története, melyből mindenki sokat tanulhat. 

„A dzsungel törvénye rend, a dzsungel törvénye oltalom,
A dzsungel törvénye erő, a dzsungel törvénye hatalom.”

Részleteket, színlapot a Vaskakas Bábszínház honlapján találhatnak. 

SzaSzi
Fotók: Vaskakas Bábszínház / Orosz Sándor

2021.12.01