Komédiás beszélgetések – Találkozás Mohácsi Attila színésszel, énekes előadóművésszel

Bári Edit írása

mohacsi-attila

November 26-án, pénteken a szomorú, lehangoló, ködös és esős időt a „Színházat mindenkinek” csoport tagjai számára mégis beragyogta egy találkozó, egy szokásos kötetlen, vidám beszélgetés színházról, színészről és emberről. A csoport vendége Mohácsi Attila volt, aki nemcsak hogy elfogadta a meghívást, hanem a kutyabarát Komédiás Étterembe magával hozta két kedvencét, Alízt és Nicolót is.

A két kutya aztán nagymértékben fokozta a hangulatot, hiszen a szigorú gazdi utasításai ellenére néha-néha kiprovokáltak egy kis simogatást.

Mohácsi Attila Budapesten született, műszaki középiskolában érettségizett, technikus lett. Az, hogy művészettel, színészettel hivatásszerűen foglalkozzon, sokáig meg sem fordult a fejében. Persze szeretett színházba járni, versenytáncolni – barátok, ismerősök mondogatták neki, hogy színpadon lenne a helye. Aztán mint a jó talajba ültetett mag, úgy kezdte el foglalkoztatni a gondolat, végül 1994-ben a Nemzeti Színiakadémia tanulója lett. 1998-ban végzett, majd Győrbe érkezett egy meghallgatásra Korcsmáros Györgyhöz. Ettől az évtől kezdve lett a Győri Nemzeti Színház színésze, így reméljük, megünnepelhetjük majd a hamarosan negyed évszázados győri munkásságát!

A magát karakterszínésznek tartó Mohácsi Attilát a győri közönség minden évadban több szerepben láthatja, és A padlás című előadás romantikus hercegeként a gyermekek szívébe is belopta magát. Győrön kívül játszott Sopronban, a Leányfalui Szekérszínházban és a Csengery Színházában is, ahol A valóságtól az emberi boldogságig című darab főszereplőjét alakította. Kapott szerepet reklámokban, és láthattuk a Jóban, rosszban sorozat Vincze Gáborjaként.

2006 márciusában megjelent első operett CD albuma Csonka Tündével karöltve Bőg a tehén címmel, és a színház mellett saját csapatával, a Maya Trió formációval operett és nosztalgia műsorokkal lépnek fel országszerte.

2019-ben megjelent Kerecsényi Éva költőnővel közös, nagy sikerű hangoskönyv lemezük érzÉSek és sugallatok címmel. Az album nem megzenésített verseket, hanem verseket és dalokat tartalmaz, melyek hangulatilag és mondanivalóban összesimulnak.

A közvetlen hangulatú, őszinte és vidám beszélgetés alatt sok mindent megtudtunk nemcsak a művészről, hanem az emberről is. Például szeret kertészkedni, ügyes barkácsoló, természetesen nagy kutyabarát. Szívesen eljátszaná egyszer Cyrano de Bergerac szerepét, és nagy példaképe többek között Agárdi Gábor.

Az idő most is gyorsan szaladt, Attilát várta az esti előadás, így búcsúznunk kellett. Köszönjük, hogy velünk volt, köszönjük a vidám másfél órát és azt, hogy mesélt nekünk magáról. További sikereket, jó szerepeket és sok-sok előadóestet kívánunk, melyeken lehetőségeinkhez mérten mindig ott leszünk.

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2021.12.02