A Budapest Klezmer Band koncertje a 20. Győri Könyvszalonon


budapest-klezmer-band-konyvszalon

A 20. Győri Könyvszalon vasárnap este a Budapest Klezmer Band fergeteges koncertjével zárult. A közönség már akkor vastapssal köszöntötte a zenekar tagjait, Nagy Annát (harmonika), Jávori Ferenc „Fegyát” (zongora, ének), Kohán Istvánt (klarinét), Végh Balázst (dob, ütőhangszerek), Gazda Bencét (hegedű, ének), Barbinek Gábort (harsona) és Máthé Lászlót (nagybőgő), amikor bevonultak a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadára.

A zenekaralapító és -vezető Jávori Ferenc „Fegya” meghatódva mondta a nézőknek, hogy „nem kicsit elfogultak”. Azonban azt is elárulta, amikor a színház előtt leparkoltak, Kohán István így szólt: „Megérkeztünk haza”. Úgy érzik, hogy szerves részei Győrnek, a Győri Balettnek és a színháznak is. Hiszen 1999-ben itt mutatta be a Győri Balett a Purim, avagy a sorsvetés című balettet, amelyben a zenekar több száz előadáson keresztül élőben játszott. Határon innen és túl óriási sikereket arattak. A koncert későbbi részében két részletet, a Szerelmi kettőst és a Menekülést el is játszották a táncjáték zenéjéből.

A nézőtéren ülők két órán keresztül óriási zenei élmény részesei lehettek. Minden számot nem lehet felsorolni, de a képzeletbeli zenei utazás révén eljutottunk a 100 évvel ezelőtti izgalmas Odessza kocsmáiba, Jávori Ferenc „Fegya” két dalt (pl. Tum Balalajka) is elénekelt oroszul. Anatevkában is járhattunk, a Hegedűs a háztetőn című musicalből felcsendültek a Szombat esti ima és az Üvegtánc dallamai is. De nem maradhatott ki a kis erdélyi településen játszódó Menyasszonytánc című musical sem, a nyitójelenet zenéje mellett egy csodálatos feldolgozást is eljátszottak. Blumné és Herskovics tangóját, az énekszólamokat azonban hol a harmonika és a hegedű, hol pedig a klarinét és a zongora helyettesítette. Számomra mindenképp az est egyik fénypontja ez volt.

A zenekar tagjai hangszerük igazi virtuózai, éppen ezért több olyan zeneszámot is láthattunk és persze hallhattunk, amelyekben nagyon nehéz szólamokat kellett eljátszaniuk, csak a Hora címűt és az Emancipált klezmert emelném most ki. Utóbbi keletkezésének történetét is megtudtuk. Az egyik New York-i ortodox zsinagógában a rabbi kérésére nem játszhatott együtt a zenekarral Nagy Anna, ezért komponálta számára ezt a darabot Jávori Ferenc „Fegya”, a harmonikaszólamot hegedű kísérte Gazda Bence előadásában. Az ő csodálatos énekhangját is hallgathattuk többször az est folyamán. Na meg hát általa vérbeli stand up részesei is lehettünk, mikor elmesélte, hogyan került be az együttes római turnéjába, és hogyan lett a Győri Balett „tagja”.

Ősze Mária
Fotók: Vas Balázs

2021.11.26