„Nyújts feléje védő kart…” és A Nemzeti Szalóny és más

Cs. Varga István és Keller Péter köteteinek bemutatói

cs-varga-istvan-keller-peter

A 20. Győri Könyvszalon második napján, a Kisfaludy Károly Könyvtárban 17 órai kezdettel két könyv bemutatására is sor került: Cs. Varga István Kölcsey-kötetét „Nyújts feléje védő kart…” címmel és a Keller Péter szerkesztette A Nemzeti Szalóny és más – Válogatás a szőlősgyöröki Göre Gábor Humorkonferenciák előadásaiból című kiadványt ismerhettük meg. Dr. Horváth József, a győri könyvtár igazgatóhelyettese beszélgetett a szerzőkkel.

Cs. Varga István az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának habilitált nyugalmazott professzora, József Attila-díjas irodalomtörténész. Legújabb könyvében legszentebb, nemzeti imádságunkat elemzi, ahol fő célja a Kölcsey-Erkel Himnusz szakrális-spirituális és nemzeti értékeinek ars sacra szemléletű értelmezése volt.

Kölcsey csodálatos remekműve nemcsak irodalmi, esztétikai, hanem metafizikai élményt, lelkierőt is nyújt a befogadó számára, és valami létfontosságú jövőreményt sejtet meg az ember nembeli lényegéből, a magyar nemzeti sorsérzésből is.

A szerzőkben közös pont Gárdonyi Géza kutatása, szellemi-lelki hagyatékának megismertetése, népszerűsítése. Gárdonyi édesanyjának falujában, Szőlősgyörökön már hat alkalommal rendeztek konferenciát. A Göre Gábor Humorkonferencia a keresztény magyar humor fóruma. Fővédnöke Bíró László püspök úr. Ezeknek az előadásoknak az anyagából készített válogatást Keller Péter, Az élő Gárdonyi-arc című tanulmánykötet szerzője, minőségfejlesztő mérnök, Gárdonyi Géza dédunokája. A tanulmányok szerzői akadémikusok, egyetemi oktatók, kutatók, pedagógusok, színészek, mérnökök, családkutatók.

Ebben a kis kötetben – Göre Gáborral szólva: „Elmondom az kösség okosítására, mi mindönt láttunk, tapasztaltunk.” A válogatás anyaga sokrétű. Nem kizárólag Gárdonyiról és Göre Gábor figurájáról szólnak a dolgozatok. Nagyobb földrajzi területek, más írók humora, a humor elmélete is téma, csakúgy, mint az oktatás, a nevelés kérdése. Sőt a matematikai statisztika irodalmi és irodalomtörténeti alkalmazása is.

Márné Tóth Krisztina
Fotó: Pozsgai Krisztina

2021.11.26