''Újat a megszokott helyett''

Pedagógia, nyelvoktatás és innováció a Centrope Régióban

gorcsne-muzsai-viktoria

A 20. Győri Könyvszalon utolsó napján, 15 órakor került sor Görcsné dr. Muzsai Viktória, a Széchenyi István Egyetem docensének könyvbemutatójára a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. A Pedagógia, nyelvoktatás és innováció a Centrope Régióban című kötetről a szerzővel Makkos Anikó beszélgetett.

A külső borítón és a címlapon szereplő Novum contra usum (újat a megszokott helyett) gondolat, amely egy 12. században élt apáttól származik, híven tükrözi a szerző szakmai filozófiáját. Elmondása szerint pályafutása során mindig az új utak felfedezésére, az állandó megújulásra törekedett.

A vaskos, közel 600 oldalt tartalmazó kötet egyetemi pályafutása idejéből származó, különböző konferenciákon elmondott előadásait, tanulmánykötetekben és folyóiratokban megjelent, lektorált cikkeit, tanulmányait, projektekhez kapcsolódó írásait tartalmazza, a magyar mellett német és orosz nyelven is olvashatók publikációk. A kötetbe szerkesztést azzal indokolta, hogy egyetemi pályafutásába már nem fér bele a habilitáció, ezért ezzel a kötettel kívánta összegezni tudományos munkásságát. A szerző elárulta, hogy ezen könyv kapcsán számára jól jött az online oktatásra való átállás, mivel így volt ideje a kötet összeállítására, az elmélyült munkára.

A megjelentetett írásokat a szerző hét fő témakör köré csoportosította: Pedagógia és kommunikáció a 21. században, Az oktatás minősége, Pedagógiai kultúraváltás, Az innováció régiója (Nemzetközi projektek), Nyelvpedagógia (Kihívások és megoldások), Két- és többnyelvűség, Orosz nyelv a világban.

Ősze Mária
Fotó: Óbert Klára

2021.11.26