Újváros

Perger Gyula könyvének bemutatója

perger-gyula

A 20. Győri Könyvszalon első napján, 15 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében mutatták be Perger Gyula Újváros című könyvét. A szerzővel a kötetről és a győri városrészről dr. Fekete Dávid beszélgetett.

A kiadványt a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér adta ki 2021-ben, Újváros „történeti feltárása érdekében”. A könyv nagyobb fejezetei olyan témákat foglalnak magukban, mint a Település szerkezete, Újváros népessége, Nyelvi, etnikai és vallási közösségek, Öt templom, és a hatodik, Sorscsapások, viszontagságok, Igazgatás, Újváros fénykora, A modellváltás vesztese, A Puntigámon túl. A kötetet a források és hivatkozások sora teszi teljessé, az eligazodást pedig Névmutató, valamint Földrajzi és testületi nevek mutatója segíti. A 200 oldalas kiadványban számos fotó található.

A beszélgetőtársak azzal kezdték a könyvbemutatót, hogy ugyan nem a városrész szülöttei, de felnőtt életük jelentős részét már Újvárosban töltötték. Perger Gyula 1989 óta él itt, azóta kutatja múltját ennek a területnek, számos alkalommal kutatótársaitól kapott inspirációt újabb területek felfedezéséhez. A szűk 45 percben olyan témákról hallhattak az érdeklődők, mint a városrész alapítása, az itt élő népesség, különösen a rácokról és a cigányokról esett sok szó, valamint a zsidók és Újváros kapcsolatáról. Természetesen a burcsellások sem maradhattak ki, valamint még szóba került az egykori Trianon telep, amelyet ma Gorkijvárosként ismerünk.

A kiadvány amellett, hogy a múltat részletesen bemutatja, hozzájárulhat „a helyi identitástudat, megtartóerő, kohézió erősítéséhez”. A kötet a „Győr-Újváros szociális városrehabilitációhoz kapcsolódó társadalmi együttműködést erősítő komplex program” TOP-6.9.1-15-GY1-2016-00001 projekt keretében jelent meg.

Ősze Mária
Fotó: Óbert Klára

2021.11.26