Mező Tibor: Az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyve

Adománygyűjtő akció támogatása könyvvel

mezo-tibor01

Szokatlan kötettel jelentkezett Mező Tibor tanár-költő-gyógypedagógus, melyben legrégebbi magyar nyelvemlékünk, az Ómagyar Mária-siralom került új megvilágításba. Még szokatlanabb, hogy ez a kötet egy adománygyűjtő akció egyik „főszereplője”.

A 20. Győri Könyvszalon bemutatóján a szerző vendégei voltak dr. Szentgyörgyi Rudolf, az ELTE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, Mező-Vinnai Zita biblioterápiás szakember, valamint a Győri Nemzeti Színház művészei, Fehér Ákos, Kolnai Kovács Gergely, Vincze Gábor Péter.

Az Ómagyar Mária-siralom az egyik legkorábbi írott szövegemlékünk, az első fennmaradt magyar nyelvű vers, amely a Leuveni kódexben szerepel. 1922-es megtalálásának centenáriumára készülve Mező Tibor nem kevesebbre vállalkozott, minthogy az irodalom, a költészet felől közelítve, de új nézőpontot választva tudományos igényű vizsgálatot is végezve, a mai ember számára befogadásra alkalmas szövegváltozatot hozzon létre. A munkában összefoglalja az elmúlt 100 év legjelentősebb nyelvészeti eredményeit, amelyek a szöveggel kapcsolatosak. Ráirányítja a figyelmet, hogy a kötött szótagszámú, időmértékes versritmusú szöveg alapul szolgálhat egy zenei feldolgozáshoz. A centenárium alkalmából készített hasonmás kiadás a megzenésíthető vers szövegkönyvével zárul. A XIII. századból fennmaradt, a fiát elvesztő anya fájdalmát megszólaltató vers biblioterápiás alkalmazási lehetőségeiről Mező-Vinnai Zita beszélt.

A könyvet nem könyvesbolti forgalomban terjesztik, hanem adománygyűjtő akció keretében. A mű bemutatóján ezért foglalt helyet a szerző mellett Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Gyermekhíd Alapítvány életre hívója. Az alapítvány a gyermekotthonban élő gyermekek és a velük foglalkozó nevelők és önkéntesek számára nyújt támogatást, illetve segíti szakmai fejlődésüket a bevétel 10%-áig. A befolyt összeg többi részéből összeállított Vásárlói csomagot az adományozók kapják kézhez. Adományozni, illetve a nem szokványos módon terjesztett könyvhöz jutni a rehabpartner.hu segítségével lehet.

SzaSzi
Fotó: Vas Balázs

2021.11.26