Győr metszeteken és képeken

Egy város emlékezete

fazekas-istvan-samu-botond-gergo-perger-gyula

A 20. Győri Könyvszalon második napján, 12 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében mutatták be a Győri Egyházmegye és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában megjelentetett Arrabona, Jaurinum, Giavarino, Raab, Győr Egy város emlékezete metszeteken és képeken című kiadványt. A beszélgetésen részt vett Fazekas István történész, egyetemi oktató, Samu Botond Gergő, az OSZK Térképtárának munkatársa és Perger Gyula néprajzos, a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár munkatársa.

A kötet szorosan kapcsolódik ahhoz a kiállításhoz, amely 2022. január 9-ig még megtekinthető az egyházmegyei könyvtár Triangulum Galériájában. A kiállított metszetek, könyvek és képek az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Bogisich Ferenc műgyűjtő és a Monarchia Bélyegestégla-gyűjtők Egyesülete tulajdonából származnak.

Fazekas István összefoglalta azokat a legfontosabb történelmi eseményeket, amikor Győr városa a nyugat-európai érdeklődés középpontjába került. Egyrészt mikor az Oszmán Birodalom elért az ország nyugati határáig. Győrről 1566-ban készült először metszet, majd az 1594-1598 közötti időszakban szintén számos ábrázolás látott napvilágot. 1809 volt a következő jelentős dátum a kismegyeri csata révén, valamint 1849 júniusában az ifjú uralkodó, Ferenc József is itt esett át a tűzkeresztségen.

Fazekas István kihangsúlyozta, hogy ez a kötet nem kiállítási katalógus, hanem annak megértését elősegítő kiadvány, de önállóan is megállja a helyét. 150 oldalon négy tanulmány, várostörténeti kronológia és a kiállítás anyagából válogatott reprezentatív képek találhatók meg. Ő maga a Győr 16-18. századi egyházi viszonyait foglalta össze írásában, a katolikus egyháznak milyen szerepe volt városunkban. Samu Botond Gergő a Győri Egyházmegye térképes ábrázolásairól írt, miképp jelenik meg Győr az országos térképeken, elsősorban a nyomtatott térképeket vette figyelembe, a kéziratosok felsorolás szintjén szerepelnek. Nyárády Anna, az OSZK Térképtárának munkatársa 16-18. században keletkezett metszetek Győr ábrázolásairól írt tanulmányt. Perger Gyula ugyanezt a témát dolgozta fel a 19. században készült ábrázolások tekintetében. Két érdekességet emelt ki a beszélgetés során. 1848-1849 folyamán a hadseregben a haditudósítók mellett már grafikusok is megjelentek, az ő rajzaik alapján készültek a városról reális ábrázolások. A 19. század utolsó harmadában pedig már fényképek alapján keletkeztek a metszetek.

Ősze Mária
Fotó: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.26