''Magyarországról, édes hazánkról…''

Benkő András kobozművész lemezbemutató koncertje

benko-andras

Rögtön a 20. Győri Könyvszalon első napján zenei különlegesség üthette meg a Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpada közelében járók fülét: Benkő András kobozművész lemezbemutató koncert keretében ismertetett meg bennünket ezzel a lantszerű, nálunk leginkább a moldvai csángóknál fennmaradt hangszerrel.

Benkő András 1984-ben, családja ösztönzésére kezdett el kobozon és fúvós hangszereken tanulni az Óbudai Népzenei Iskolában. Hangszeres szólistaként manapság népzenei és régi zenei előadásokat, hangszerbemutatókat tart, jelenlegi együttesével, a Sültü Zenekarral pedig eredeti moldvai csángó népzenét játszik. Fellépése a Könyvszalonon egy meghitt videó levetítésével kezdődött, hogy a közönség ráhangolódhasson a katolikus egyházi hozsannaénekeket tartalmazó lemezbemutató koncertjére.

benko-andras

Fölséges az Isten, por előtte minden…” A hazánk kevés kobozművésze közé tartozó Benkő András régi nagy álma valósult meg a Szent István Társulat kiadásában napvilágot látott lemez létrejöttével, amely Magyarországról és magyar szentekről (Erzsébet, Gellért, István, Margit…) szóló dalokat tartalmaz.

A koboz a középkorból származó hangszer, mellyel általában 400-500 éves énekeket játszanak el. Ilyenek például Balassi Bálint költeményei, melyre a műsorban példákat is hallhattunk. A kobozt a moldvai csángók napjainkban is használják, akik Romániában a mai napig meg tudták tartani kultúrájukat és a magyar nyelvet. Benkő András a dalok közben nemcsak a hangszerről és az énekekről mesélt a hallgatóságnak, hanem két csángó hangszert (tilinkó és kaval) bemutatott és meg is szólaltatott.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2021.11.24