Véresen komoly hazai regnálások

Benedek Szabolcs Király! című könyvének bemutatója

benedek-szabolcs

Benedek Szabolcs szinte már hazajár Győrbe: a József Attila-díjas író a 20. Győri Könyvszalonra is új kötettel érkezett, a Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpadán magyar királyokat hívott hadra és vert (idézőjelesen) csapra dr. Horváth Sándor Domonkossal, a győri könyvtár igazgatójával.

Az 1973-as születésű szerző munkáinak műfaji- és témafelölelése egészen rendkívülien színes: történelem, zene, fantasy, sport, szociográfiai igényű és mélységű korszakábrázolás. Legújabb, egyúttal jubileumi, 25. könyve a Király!, amely fő- és alcímében (A magyar uralkodók véresen komoly históriája) egyaránt utal a tartalmára. Nem is titkolja Benedek Szabolcs, hogy számára a történelem igazi megszállottság, egyfajta mánia, otthonról hozott meghatározottság (lásd korábban tőle: A fiumei cápa, Kádár hét napja... stb.).

Központi és egyben szubjektív kérdés azonban, hogy kinek meddig mehetünk vissza az időben, hogy már (határozottan) történelemről beszélhessünk nála? Minden egyes könyvében, legyen az bármilyen témájú is, valamilyen szinten vagy dimenzióban jelen van a történelem. A mostani kötet egészen pontosan ötvenkettő magyar uralkodót vesz végig, hogy mai nyelvezetével megfogja a „nagyobb ifjúságot”. Az egyes történetek szövegbuborékokban kiemelt kiegészítő információkkal egészülnek ki, ezek a „kis színesek” a mélyebb, kontextusos megértést hivatottak szolgálni. Mindezek pedig Lakatos István révén szemléletes rajzokkal, illusztrációkkal öltenek vizuális formát.

Benedek Szabolcs következő munkája egy regény lesz, amelyet jövőre már a kezünkbe is vehetünk. Napjainkban játszódó története természetesen valamilyen módon ezúttal is kapcsolódik majd a múlthoz, de döntően a most kap benne szerepet: egy járványhelyzet utáni Magyarországról olvashatunk a lapjain.

Szilvási Krisztián
Fotó: Vas Balázs

2021.11.24