Hullámok hátán

A Győri Antológia bemutatója a 20. Győri Könyvszalonon

gyori-antologia-konyvszalon

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagjai november 21-én 17 órai kezdettel, a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében, a 20. Győri Könyvszalon programjai között mutatták be legújabb, 22. közös könyvüket Hullámok hátán címmel.

A címben szereplő hullám jelképes értelemben fejezi ki az olyan, egész világot érintő jelenségeket, mint a klímaváltozással járó, hirtelen átváltozó hideg- és melegfrontok, vagy a koronavírus által okozott, eddig még soha nem tapasztalt kegyetlen, hullámokban érkező járvány, mely már második éve sújtja az emberiséget, milliók halálát és óriási szenvedésekkel járó megbetegedését okozva. Emellett a kényszerű elszigetelődés, a kapcsolatok hiánya, az elmagányosodás, a depresszió, a félelem fantomja is kíséri mindennapjainkat.

A Hullámok hátán cím viszont azt fejezi ki, hogy az antológiaközösség szépségteremtő alkotómunkával „meglovagolja” a mindenkit sújtó hullámokat, felülkerekedve a bajokon és nehézségeken, a szebb jövő reményét továbbítva olvasóinak:

Hullámok hátán siklik a bárkánk,
álmodozók, költők fedélzetén,
a mennyország sugárkaput tár ránk,
dalolunk, s hajt minket szépség, remény...

Maga a könyv kívül-belül a Palatia Nyomda kiváló minőségű munkáját dicséri. A borítólapon Molnár György alkotása látható a címnek megfelelő színes kompozíciójával, belül a nyomtatott szépirodalmi művek (versek, elbeszélések) közé szerkesztett, ugyancsak színes képzőművészeti alkotások és fotók teszik rangossá a könyvet. A 29 szerző munkáján kívül a Vendégünk című fejezetben Kaiser László költő versei olvashatóak.

A könyv bemutatója emelkedett szellemben zajlott. Annak ellenére, hogy a rendezvény a Könyvszalon utolsó programjai közé tartozott, szép számú érdeklődő vendéget vonzott. A műsor Csáky Anna Ünnep és szerelem című versével kezdődött, Szigeti Endre (alias Győri Andor) megzenésítésével és előadásában.

Csáky Anna köszöntötte a megjelenteket, majd szerzőtársai is (Eörsy Varga Nóra, Gősi Vali, Gősi Ferenc, Gulyás Gábor, Győri Andor, Molnár György, P. Nagy Gabi, Publik Antal mint vendég, Rácz Katalin, Varga Lajos, Vehofsics Erzsébet) dobogóra léptek. Részletek hangzottak el a könyv szépirodalmi alkotásaiból, miközben a kiadvány színes képanyagából összeállított válogatás a falra kivetítve volt folyamatosan látható.

A műsor közepén Kaiser László Üdvözlet a vándornak, majd zárásként Bella István Esik a hó című verse hangzott el ugyancsak Szigeti Endre megzenésítésével és előadásában.

A sikeres rendezvényt közös fotózás és a vendégeinkkel való beszélgetés követte. Az érdeklődők a könyveket megvásárolhatták.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja
(A 11. sz. kép Bognár Imre Tivadar fotója)

2021.11.24