Válótársas

Könnyed párkapcsolat-gazdagító est a Könyvszalonon szakértőkkel, színészekkel, improvizációval

valotarsas01

Félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek mind-mind az együttélés buktatói, amelyek két ember párkapcsolatának harmóniáját örökösen feszegetik. Gönczi Dorka válási és párkapcsolati mediátor és Varga Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember elgondolkodtató, ugyanakkor humorral gazdagon fűszerezett színházi műsora annak is tanulságos volt, aki volt már magánéleti gödörben és annak is, aki szeretné azt elkerülni.

Rengeteget hallani arról, hogy egy párkapcsolat veszélyes üzem, s talán ezért is kisebb manapság a házasodási kedv. Amíg azonban a villanyszerelő vagy a tűzszerész alapos kiképzést kap, ahol megtanulja, hogyan mentse magát és másokat, addig a párokat nem készíti fel senki az életre. Pedig milyen jó lenne néha, ha egy mentor súgna a rázós helyzetekben!

Persze néha az is segít, ha kicsit kívülről látjuk magunkat, felismerjük a hibáinkat, és megpróbálunk fejlődni. Ebben segít a „Válótársas”, amelyben a szakemberek könnyed hangvételű, ám sokszor meglepő tényeket tárnak az érdeklődők elé, majd a színészek improvizálása tipikus helyzeteket jelenít meg, amelyben ki-ki akár saját magára is ráismerhet. Az egész játék alapvetése annak felismerése, hogy a férfi és a női agy teljesen másként működik. Érdekes tény például, hogy bár a női agy 30%-kal kisebb, mégis jobb teljesítményt ér el az IQ-teszteken, vagy hogy a nők kisagyi része nagyobb, ezért tudnak egyszerre több dologra is figyelni. Eltérés mutatkozik az agy pihenését illetően is, ez a férfiaknál délután 5 és 7 között, a nőknél reggel 7 és 9 között tapasztalható, de míg ilyenkor a férfiagy 70%-a nem működik, addig a nőké 90%-on üzemel. Miért fontosak ezek a tények? Mert sajnos sokszor nem halljuk meg, mit mond a másik. Ez a probléma odafigyeléssel még orvosolható. A helyzetet bonyolítja, hogy nemcsak az agyunk, hanem az érzékszerveinkre ható receptoraink is máshogy működnek. Csak egy példa: a nők füle érzékenyebb a kisebb neszekre és a magasabb hangokra. (Meglepő, hogy a mélyebb hangú férfiaknak háromszor több gyereke születik?)

valotarsas06

Addig nincs is nagy baj, amíg a kapcsolatban nem következik töréspont. Ez után is sokat segíthet az őszinteség, bár mindig nagy dilemma, hogyan mondjuk meg az igazságot. Persze ha már kenyértörésre kerül a sor, felmerülhet a kérdés: lehet-e a válást jól csinálni, lehet-e békésen bonyolítani? Az elszabaduló indulatok kordában tartása biztosan nagyon nehéz, de a kérdésre a válasz egyértelműen az, hogy lehet! Sőt érdemes is! Nem csak azért, hogy jó példát mutassunk az utódainknak, hanem hogy egy következő kapcsolatba ne vigyük magunkkal az előzőből maradt terheket.

Bár komoly témáról van szó, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán közismert színművészek finom humorral átszőtt improvizációi remek szórakozást nyújtottak a zsúfolásig megtelt Kisfaludy Terem nézőinek. Bizonyára mindenki vitt magával egy-egy tanulságot, érdekes tudományos tényt vagy okos gondolatot, ha mást nem, hát azt, hogy két pont között a legrövidebb út, még ha rögös is, a mosoly és a közös nevetés.

SzaSzi
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.23