Adyt idézve

Világzene lila fényfürdőben

makam-egyuttes

A jó száz esztendeje született költő, Ady Endre ismert és ritkán hallott verseit szólaltatta meg a 20. Győri Könyvszalonon adott koncertjén a Makám együttes.

Krulik Zoltán zenekara rendszeres, visszatérő vendége a fesztiválnak, de a zenekarvezető ezúttal nem csupán zenészként, hanem íróként is bemutatkozott a győri közönségnek. Anyakönyv című kötetét szombat délután méltatták a Pódiumszínpadon, míg a Balkáni kavalkád címmel beharangozott koncertjükre a nap zárásaként került sor a Kisfaludy Teremben. A műsor vázát a két esztendeje már Győrben is bemutatott, Budapest éjszakája szól című Ady lemezük adta.

A Makám a hazai világzenei paletta legősibb darabja, amely a közösen mögöttünk hagyott csaknem 40 esztendőben több mint húsz lemezzel rukkolt elő, s amelyben az állandóságot az alapító gitáros-zeneszerző, Krulik Zoltán jelenti. A folytonosan átrendeződő zenekar ezúttal inkább dzsesszes ritmusokkal szórakoztatta a közönséget a kiváló szaxofonos, Eredics Dávid szólóival fűszerezett előadása során. A rendkívül feszes, hibátlan alapot a basszusgitáros Bata Istvánnak és a dobos Varró Zoltánnak köszönhettük. Krulik Zoltán – aki már számos szép pályát befutott énekesnőnek egyengette az útját együttesében, elegendő például Szalóky Ági, Lovász Irén és Korzenszky Klári nevét említeni – az elmúlt években Magyar Boriban találta meg a megfelelő hangot, és az énekesnő rendkívül tiszta, áttetsző, mégis érett orgánuma valóban nagyon találó a melankolikus Ady-hangzáshoz. A Makám által nyújtott rendkívül inspiratív, bátor megközelítések olyan rétegeket hoznak elő a jól ismert sorokból is, amelyek önmagukban talán sosem mutatkoznának meg, azaz valóban hozzátesznek, gazdagítanak.

A műsor második felében aztán a beígért balkáni lendületből is kapott ízelítőt a közönség, hiszen sorra csendültek fel a Makám örökzöldek, vastapsra ragadtatva a zeneértő publikumot.

Kiss Géza
Fotó: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.23