Élni. Olvasni. Írni.

Vámos Miklós Igen című kötetének bemutatója

vamos-miklos

A 20. Győri Könyvszalon második napján, 2021. november 20-án, szombaton 14 órakor, a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében Vámos Miklós Igen című könyvének bemutatóját tekinthette meg az érdeklődő közönség.

Élni arany, olvasni ezüst, írni ötvözet – ez a mottója a szerzőnek, melyet jó szívvel ajánl minden pályakezdő írónak, sőt azon túl mindenkinek, hiszen életvezetési tanácsként is felfogható. Ez fontossági, prioritási sorrend is. Az élet élvezete a legfontosabb, tapasztalatok gyűjtése, majd ezek kitágítása, szintetizálása művelődés által, s az eredmény az, ami leírható, az írás pedig az a tevékenység, amikor minden letisztul, értelmet nyer, világossá válik. Ezért tanácsos legalább feljegyzések, napló formájában rögzíteni gondolatainkat, élményeinket, érzéseinket. Íróknak pedig ennél jobb útmutatás nem adható.

vamos-miklosSok tapasztalatot, megfigyelést, elvet, elméletet, koncepciót gyűjtött össze Vámos Miklós ebben a kötetben, melyről a tőle megszokott élvezetes, humoros, sztorizgatós stílusban beszélt közönségének. Megtudtuk, hogy a mű nem tervezettként jött létre, hiszen az anyaga feljegyzések, szösszenetek, kisebb-nagyobb írások formájában évtizedek alatt gyűlt össze, és megjelentetésének az adta az ötletet, hogy mindig is sokan fordultak hozzá tanácsért. Először csak pályakezdő írók, később – a televíziós műsorok után – mások is. Nemet kellett volna mindenkinek mondania, mert aki írni akar, annak hiába mond bármit, úgyis írni fog, személyes problémák esetében pedig milyen alapon szólhatna hozzá a konkrét esetekhez? De ő elég nehezen tud nemet mondani, miáltal sokszor kerül kellemetlen helyzetekbe. Megunta, s most már bárki megkeresi, ezt a könyvet ajánlja neki, mert benne van minden, amit mondhatna – válassza ki a neki tetszőt.

A kötet számos eszmefuttatást tartalmaz az írásról, az írott mű megítéléséről, mely nagyon is ingoványos talaj, hiszen attól függ az értéke a legtöbb ember szemében, hogy kinek akar megfelelni. A szerkesztőknek? A kritikusoknak? Az olvasóknak? Mindegyiknek nem lehet, mert mások az elvárások, mások a szempontok. Dönteni kell, de ennél sokkal fontosabb, hogy az írónak tetszik-e az alkotása, hiszen ő maga saját első olvasója. Vámos Miklós szerint – és ezzel egyet kell értenem – az az igazán jó írás, amely egyedi – vagy legalábbis található benne valami egyediség ‒, nem emlékeztet más művekre. De ez meglehetősen nehéz dolog, és James Joyce Ulyssesére hivatkozott, azt állítva, hogy minden írói metódus, trükk, amit a mai szerzők használnak, megtalálható benne.

A gondolatmenet az olvasással, az olvasási szokásokkal, az olvasnivaló kiválasztásával folytatódott az író szórakoztató stílusában. Egy átlagos olvasó ember kb. 500 könyvet olvas el életében a hihetetlenül nagy kínálatból. Ebből nagyjából 50-70 mű az, amely igazán mély nyomot hagy benne, mégis elpazarolja az idejét a többire. Nagyjából 100 könyv még tetszik neki, 100-at átlagosnak tart (egyszer el lehet olvasni), a többi egyáltalán nem jön be neki – mégis mindnek a végére jár. Ha csak az utolsó – vagy jobb esetben a két utolsó – kategóriába tartozó könyveket letennénk, és újakat keresnénk helyettük, akkor nagyobb eséllyel növelhetnénk az első kategóriába tartozók számát.

Végül azzal zárta a bemutatót a szerző, hogy mindenkinek ajánlja az Igen című kötetet, aki élni, olvasni és írni akar.

tmoni
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.22