Ló – Az Embersuttogó

Dr. Tóth-Nagy Csaba könyvbemutatója

toth-nagy-csaba

Izgalmas és tanulságos élményt jelentett dr. Tóth-Nagy Csaba egyetemi docens (Széchenyi István Egyetem Belsőégésű Motorok és Járműhajtások Tanszék) könyvbemutatója a 20. Győri Könyvszalonon. A szerző Az embersuttogó LÓ vezetői tréning alapítója. Könyve, mely magánkiadásban, magyar és angol nyelven egyaránt megjelent, méltán érdekes lehet minden vezetőnek.

Sőt mint kiderült, szinte bárkinek, hiszen a vezetés az életünk minden helyzetében jelen van. A lovak pedig nagyon sok mindenre megtaníthatnak bennünket, mert meglepő párhuzamok fedezhetők fel az emberek és a lovak társadalma között. A különleges módszer még a gyermekneveléshez is remek segítséget nyújthat.

toth-nagy-csabaDr. Tóth-Nagy Csaba HorseDream partner és EAHAE (European Association of Horse Assisted Education) partner, komoly külföldi kapcsolatokkal is rendelkező, hiteles szakember. Árad belőle az emberek és a lovak iránti hozzáértés és türelem. Elmesélte szeretett ménese történetét, melynek első tagját 10 éve vásárolta. Majd hat lovat ajándékba kapott, égi jelként, hogy ezzel valami dolga lesz. És valóban, hiszen amikor évekkel ezelőtt részt vett egy vezetői tréningen, rájött, hogy az ott tanultakkal ő már mind találkozott a lovakkal kapcsolatban. Hiszen elérni, hogy engedelmeskedjenek nekünk, igazi vezetői helyzet. Ráadásul a lovakkal nem kell és nem is lehet játszani, azonnali feed-back-et kapsz tőlük. Ami biztos: erőszakkal nem lehet célt érni.

Különbséget kell tenni az önző dominancia és a vezetés között, ami azt jelenti, hogy az első ember másokért, az egészért akár kényelmetlenségeket is vállal. A jó vezetőnek az a célja, hogyha együttműködünk egy projektben, a végén jobb csapat legyünk, mint előtte.

A gyermekneveléshez is nagyon szemléletes példát hallhattunk. A szerző elmesélte, hogy találkozott már törpelovakkal is. Ha egy ilyen jószág nem hallgat rád, megteheted, hogy felemeled, és berakod a karámba. Ugyanezt nem tudod megtenni egy 900 kg-os paripával. A szülők gyakran ott hibáznak, hogy úgy kezelik a gyermekeiket, mintha törpelovak volnának. Pedig ez előbb-utóbb visszaüt. Mindenkinek jobb, ha megtanuljuk rávenni a kicsiket az együttműködésre, mintha 900 kg-ot nyomnának. Ez persze sokkal nagyobb odafigyelést, következetességet, türelmet és tiszteletet kíván. Igazi kihívás, de Tóth-Nagy Csabát hallgatva nem lehetetlen dolog.

Félig tréfásan elhangzott az a terv, hogy szerettek volna behozni egy lovat a könyvbemutatóhoz. Ugyan ez nem sikerült, de egy videón keresztül a közönség mégiscsak részesült egy nagyon szép élményben. A néhány perces bejátszás segítségével nyomon követhettük, hogyan alakítható ki harmonikus kapcsolat egy lóval. Egy tapasztalt lovas hölgy és a vezérkanca első találkozása 11 és fél perc alatt vált egy láthatóan bizalommal teljes együttműködéssé. A titok nyitja mindaz, amit a szerzőtől hallhattunk, gyakorlatban alkalmazva.

Tóth-Nagy Csaba írása azzal a szándékkal született, hogy aki elolvassa, jobb lehessen tőle az élete. Mindenkinek ajánljuk a hasznos kiadványt, legfőképpen azoknak, akiket érdekel a vezetéselmélet, és szeretik a lovas történeteket. A könyvben található üres oldalak pedig arra szeretnék inspirálni az olvasókat, hogy írják le a saját történetüket is.

Kapcsolatfelvétel a szerzővel

Szabados Éva
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.22