Szerelmi történet – sok szemszögből

Rozán Eszter Megfognám a kezed nyári éjszakán című kötetének bemutatója

rozan-eszter

10. kötetével érkezett a 20. Győri Könyvszalonra Rozán Eszter. A Megfognám a kezed nyári éjszakán című regényt akár egy szerelmes könyvnek is mondhatnánk, ám az írónő ennél sokkal sokrétűbbnek álmodta meg írását. Története karakterein keresztül egy sajátos univerzumba repíti az olvasót, ahol a sztorit több idősíkon és több szemszögből is megismerhetjük.

Interaktív beszélgetést, hangjátékot és énekszót is tartogatott a péntek délutáni könyvbemutató. Eszter egy, a regényből átírt előadással lepte meg a közönséget, melyben közreműködött a Szülőföld Kiadó két munkatársa, Balassa Péter és Zsubrits Zsolt is.

A rögtönzött színi előadást követően Rozán Eszter elkezdett mesélni az eddigi legvaskosabb kötetéről. Az oldalszámok a karantén idejével egyenes arányban nőttek, hiszen a covid első hullámának elején kezdte el írni a történetet. A helyszín fiktív, vagyis részben. A könyv borítóján Szombathely főtere látható, ám az írónő – mivel nélkülöznünk kellett az utóbbi hónapokban az utazást – megbolondította kicsit a helyszín alakulását. Ausztrália, Budapest és a Balaton is kiemelt helyet kapott a történetben. A magyar tenger pedig Esztert dalban is megihlette: a könyvbemutató egyik csúcspontja volt, amikor ukulelét ragadott, és videóvetítés mellett énekelt a közönségnek.

A könyv egyik jellemzője – amit már régebbi kötetekben is alkalmazott – a nézőpontváltás. A legtöbb regényben egyes szám harmadik személyben fogalmaznak az írók, sőt, az is népszerű, amikor a szerző maga meséli el a cselekményeket. Eszter szerint azonban ez sok esetben kizárja az olvasót, és nem hagyja, hogy több aspektusból megvizsgáljuk a történteket. Éppen ezért a most megjelent könyvben is fontos volt, hogy a szereplők tulajdonképpen ugyanazt a történetet mondják el, csak a saját szemszögükből, azt szűrik le, ami számukra a legfontosabb.

A könyvek univerzumáról, a felfüggesztett hitetlenségről is hallhattunk érdekességeket. Rozán Eszter úgy fogalmazott, akármilyen művészi alkotást – filmet, színdarabot, könyvet – élvezni szeretnénk, akkor belehelyezkedünk abba az univerzumba. Ez a világ nem biztos, hogy valóságos, de mi a hitetlenségünket felfüggesztjük ez időre, és elhisszük azt, hogy ami abban van, az valóságos. Ám ez a felfüggesztett hitetlenség csak akkor működik, ha a történet hiteles, még akkor is, ha bármennyire képtelenségnek tűnik. Erre törekedett ő is legújabb könyvében.

A könyvbemutató zárásaként Eszter elárulta, már dolgozik a következő kötetén. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy az eddigiekhez hasonlóan sziporkázóan kreatív és érdekes lesz.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: Óbert Klára

2021.11.20