20. Győri Könyvszalon – A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni…?

SzaSzi tudósítása a sajtótájékoztatóról

20-gyori-konyvszalon-sajtotajekoztato

Holnap startol a 20. Győri Könyvszalon!” Az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón többek között kisorsolták a nagy népszerűségnek örvendő kortárs drámajáték szereplőit és témáját is.

A Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor stílusosan Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani? című versével nyitotta meg a sajtótájékoztatót. A korábbi években hagyományossá vált drámaíró verseny Dráma a Szalonban címmel némileg megújult formában jelentkezik az idei évben. Ami nem változott, az az izgalom, amely körüllengi, hogy vajon milyen előadások születnek majd? A sorsolás egy nappal korábban zajlik, ennyivel több idő jut az író-rendezőknek összeállítani és felkészíteni a kisorsolt csapatokat.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntőjében utalt rá, hogy az idei év nem csak a város számára jubileumi, néhány iskola is évfordulót ünnepel, a Győri Könyvszalon pedig 20. alkalommal kerül megrendezésre. „Bízom abban, hogy a 21. század ezen nehéz időszakában az írott gondolatok még mindig vonzóak az emberek számára” – fogalmazott a városvezető, aki szintén új kötettel mutatkozik be a könyvünnepen.

A győri az egyetlen vidéki könyves fesztivál, amely ilyen sok éven át sikerrel bizonyította létjogosultságát” – hangsúlyozta a főszervező részéről Dr. Horváth Sándor Domonkos. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója ennek titkát a partnerségben látja, amely évről évre egyre elmélyültebb. Az első perctől anyagilag finanszírozza Győr város önkormányzata, a gyermekprogramok oroszlánrészét a Generációk Háza vállalja magára, 2015 óta pedig a Győri Nemzeti Színház is részese a könyves kavalkádnak. Kollégái közül a könyvtárigazgató dr. Horváth József igazgatóhelyettest emelte ki, akinek nagyon komoly munkája fekszik a készülő ötkötetes várostörténeti monográfia szerkesztésében. A rendezvénysorozat fontos eseménye rögtön az első napon, november 19-én pénteken a sorozat I. kötetét bemutató tudományos minikonferencia, amely a kezdetektől 1447-ig tárja fel városunk múltját. Sok kiadvány született a születésnapját ünneplő 750 éves városunkkal kapcsolatban, ezekkel is találkozhatnak az érdeklődők a három napos fesztiválon.

A 20. Győri Könyvszalon megnyitóját november 19-én, pénteken 11 órakor a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán tartják, hagyományosan itt kerül az Alkotói Díj átadására, amelyet ezúttal Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező vehet át.

A programok a Győri Nemzeti Színházban és a Kisfaludy Károly Könyvtárban összesen öt helyszínen sorjáznak majd.

A maszk, a korlátozások visszatartó erejűek lehetnek, de a szervezők bíznak abban, hogy az írói gondolatok, a felvonultatott programok gazdagsága, sokfélesége idén is sokaknak vonzóerőt jelentenek.

A sajtótájékoztató záró akkordjaként a Kisalföld megyei napilap főszerkesztő-helyettese, Werner Krisztina felidézett néhány személyes emléket, az első drámajátékot, amely egy hirtelen ötlettel jött, vakrepülés volt, magas felütéssel kezdett (hajléktalanokból lett lottómilliomosokról szólt), de a következő Könyvszalonok egyik kiemelt és nagyon várt eseménye lett. Az idei évben hét témaajánlat közül végül Roxy, a világjáró kutya sztorija került kihúzásra, Dér András, Olt Tamás, Zakariás Zalán mérik majd össze tudásukat.

Vajon mi fog ebből kikerekedni? Ezt a három író-rendezőre bízzuk. Egy biztos, hogy a Győri Szalon oldalán újdonságként külön rovatban igyekszünk beszámolni az ott történtekről.

A rendezvénnyel kapcsolatban minden fontos információt megtalálnak a 20. Győri Könyvszalon hivatalos weboldalán.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.11.18