Liszt műveinek eddig ismeretlen változatait tartalmazó kiadvány jelent meg


liszt-ferenc

Liszt műveinek eddig ismeretlen változatait tartalmazó, DVD-ből és hozzá tartozó tanulmánykötetből álló kiadvány jelent meg – tájékoztatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A Liszt Ferenc műveinek ismeretlen változatai a budapesti Liszt Múzeum archívumából című kiadványt november 13-án mutatták be.

A közönség számára eddig nagyrészt ismeretlen Liszt-átiratok értékét emeli, hogy ezeket vagy maga a szerző készítette, vagy kisebb változtatásokat kérve jóváhagyta őket. A DVD-n hallható műveket a Zeneakadémia tanárai adják elő, az egyik felvétel a 2011-es bicentenáriumi fesztiválon készült élő előadás, a többi zenei anyag koncerttermi felvétel, a kísérő szöveg pedig 4 nyelven ad tájékoztatást mind a kéziratokról, mind a művészekről.

A kiadvánnyal együtt a Liszt Múzeum Alapítvány bemutatta Landau Alajos Lisztről készült szénrajzát is, amelyet idén szeptemberben vettek meg Stefan Nebehay bécsi antikváriumából (Wiener Antiquariat). A 68x59 centiméteres szénrajzot Golo Landau aláírással Landau Alajos (1833-1884) 1873-ban készítette. A portré feltehetően a Zeneakadémia 1873. márciusi megalapítása alkalmából készült, ugyanis Lisztnek vezető szerepet szántak az új intézményben.

Landau Alajos Pesten született, 1852-től segédtanító volt nép- és városi rajztanítóként dolgozó édesapja mellett. Ezután a Bécsi Képzőakadémián tanult tovább, majd 1859-től a szegedi Reáliskolában oktatott. 1871-ben a vallás- és közoktatási miniszter a németországi rajziskolák tanulmányozására küldte.

Hazatérése után, 1872-től a VI. kerületi Főreáliskolához került rajztanárként. Később szakmai szervezetek tagjaként fő előmozdítója volt az 1875-ös Országos Rajzkiállításnak. 1874 és 1876 között a Tanárképző Gyakorló Középiskolában vezette a rajztagozatot. 1876-tól haláláig magántanárként dolgozott a Műegyetemen.

Forrás: MTI

A kép csak illusztráció, a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.11.29