Im memoriam Wilbur Smith


wilbur-smith

2021. november 13-án, szombaton délután, 88 éves korában fokvárosi otthonában váratlanul elhunyt Wilbur Smith író, közölte a hírt az ügynöksége este. A szerző aznap reggel még olvasott és írt is.

A népszerű kalandregények szerzője több mint fél évszádon keresztül szórakoztatta az olvasókat világszerte, regényei harmincat is meghaladó nyelven és 140 millió példányszámban fogytak. Az egyik legismertebb regényciklusa a Courtney-sorozat, amely az író hivatalos weboldala szerint a könyvkiadás történetének leghosszabb szériája: generációkon keresztül követi a Courtney család kalandjait, a teljes sorozat három évszázadot ölel át az afrikai gyarmatosítás kezdetétől az amerikai polgárháborún át a dél-afrikai apartheidig. Smith élete során 49 regényt publikált, és könyveiben a legkülönfélébb helyszínekre kalauzolta el az olvasóit: Dél-Afrika aranybányáitól a kalózok uralta Indiai-óceánon és az elásott kincseket rejtő trópusi szigeteken át az ókori Egyiptomig. Legismertebb szériája az Egyiptom-sorozat volt, amely A folyó istene című kötettel vette kezdetét.

Első regénye, az Amikor az oroszlán zabál 1964-ben jelent meg, és rögtön sikerlistás lett, ahogyan a legtöbb későbbi könyve is, lehetővé téve számára, hogy körbeutazza a világot, újabb kalandok és ihletek után kutasson. Az írásait aprólékos kutatómunka előzte meg; pilóta engedéllyel rendelkezett, könnyűbúvárkodott, emlékművek konzerválásával foglalkozott, saját vadaskertje és egy trópusi szigete is volt.

1933. január 9-én született a közép-afrikai Észak-Rodéziában (ma Zambia), nevét a Wright-fivérek egyike, Wilbur Wright nyomán kapta. Tizennyolc hónapos korában agyi maláriát kapott, a csodával határos módon úszta meg mindenféle agykárosodás nélkül – bár ő később azzal viccelődött, hogy nem teljesen normális az az ember, aki kizárólag az írásból próbál megélni. Már fiatal korában is rengeteget olvasott, gyerekként gyakran a latrinán, mivel az apja nem helyeselte, hogy az ifjú Wilbur folyton a könyveket bújja. Ernest Hemingway könyveit iskolás korában ismerte meg, az amerikai regényíró nagy hatással volt rá.

Első regényét 31 évesen publikálta, egy csapásra siker lett. A regény Sean útját kíséri nyomon, aki ikerbátyjával, Garry-vel együtt a vadon törvényeinek és a zuluk dárdáinak árnyékában nőtt fel, s akinek életútja véres háborúkon, az aranyláz viszontagságain, gazdagságon és szegénységen, boldog és tragikus barátságokon, szerelmeken át vezet. A regény megfilmesítési jogait Stanley Baker angol színész és filmproducer vásárolta meg, de végül film sosem készült a könyvből. Az üzlet és a külföldi eladások mindenesetre lehetővé tették, hogy Smith felmondjon a munkahelyén, és minden idejét az írásra fordítsa.

A magánélete ugyanolyan kalandos volt, mint a regényei. Négyszer nősült; az igazi boldogságot és a lelki békét a legutóbbi felesége oldalán találta meg, aki Tádzsikisztánból származik, és akit egy londoni könyvesboltban ismert meg. Az előző házasságaiból három gyereke született, de elidegenedett tőlük. 2015-ben azt nyilatkozta a Sunday Times-nak, hogy már semmi sem köti őt a gyerekeihez.

Wilbur Smith és a felesége, Niso nemrég létrehozott egy produkciós céget. A Leopard Rock Studios mozifilmek és tévésorozatok gyártásával igyekszik újrateremteni a szerző klasszikus műveit, hogy azok az új generáció ízlésének is megfeleljenek.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2021.11.19