Komédiás beszélgetések ‒ Találkozás Sárközi József színművésszel

Bári Edit írása

sarkozi-jozsef

A „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport szokásához híven 2021. november 6-án újra egy színművészt látott vendégül a Komédiás Étteremben, hogy színházról, szerepekről beszélgessenek. A kávé melletti kötetlen és vidám hangulatú összejövetelre való invitálást ezúttal Sárközi József, a Győri Nemzeti Színház művésze fogadta el.

Sárközi József 1979. április 11-én született Tatabányán. Gépjárműüzemi technikusként végzett, de már az érettségi előtt, egy színjátszó csoportban eldőlt, hogy bizony a „normális szakma” nem a kijelölt út számára. Olyannyira nem, hogy 1995-ben már a tatabányai Jászai Mari Színházban játszott. 1999-ben színész I. képesítést szerzett, és 2000-2001 között a Weöres Sándor Regionális Színház színésze volt. 2003-2004 között a Szegedi Pinceszínházban, majd a budapesti Merz Házban volt látható, majd 2004-ben a győri teátrumba került.

A színház mellett több televíziós és filmes szerepben is megmutathatta magát, a teljesség igénye nélkül többek között: Zsaruvér és csigavér III, Valami Amerika 2, Drága örökösök, Egy rém rendes család Budapesten, Csak szex és más semmi.

A győri közönség 17 éve láthatja itt a színpadon. Remek szerepekben nyújtott már fantasztikus alakítást, hiszen ki ne emlékezne például a Portugál című darabra, ahol Bece bőrébe bújt? Ez a produkció 200 alkalommal volt műsoron 9 év alatt. De láthattuk Hamletként, Vronszkijként, Csongorként, és lehetne még sorolni a jobbnál jobb szerepeket. Ebben az évadban Alain Reille szerepében brillírozik Az öldöklés istene című darabban.

Igazi nosztalgia délután volt a találkozás vele november 6-án: megemlékeztünk színész kollégákról, akik elhagyták a pályát, vagy akik már sajnos nincsenek közöttünk, szerepekről, előadásokról, szinte újraélve egy-egy darab hangulatát. Természetesen kikerülhetetlen kérdés a szerepálom, amire azt a választ kaptuk, hogy Molnár Ferenc egyik leghíresebb színdarabját, a Liliomot játszaná el nagyon szívesen.

Sajnos az elmúlt időszakot nagyon meghatározta a pandémiás helyzet, ami az előadóművészetet, magukat a művészeket és színházakat rendkívül érzékenyen érintette. Óhatatlanul átértékelődtek bizonyos fontossági sorrendek az emberek életében, így nem csoda, ha a csoport tagjai kíváncsiak voltak, mit tud vagy tehet egy művész ilyen helyzetben, hiszen nem titkolt cél, hogy egy kicsit mindig szeretnénk az embert is megismerni a művészben. Nos, mint kiderült, a Kisfaludy-díjas Sárközi József igazi ezermester, de persze nem olyan „Mekk Elek-módra”. Például szobafestőként kiválóan megállná a helyét.

Ezek után már nem is csodálkoztunk, amikor arra a kérdésre, ha nem a színészi pálya mellett dönt, milyen foglalkozást választott volna magának, azt a választ kaptuk, hogy mindenképp asztalos, festő vagy ehhez hasonló munkát végezne. És mégis igaz, hogy minden rosszban van valami jó, még a kényszerű pandémia okozta helyzetben is, ugyanis kollégákkal közösen belekóstolt a Kéktúra szépségeibe.

Az idő – mint ilyenkor mindig – gyorsan repült, és a meghívott vendégre várt az aznapi előadás. Köszönjük Sárközi Józsefnek, hogy velünk volt, mesélt magáról, és megajándékozott bennünket egy vidám, tartalmas órával. Reméljük, további fantasztikus szerepekben – köztünk a Lilioméban – láthatjuk még. További nagyon sok sikert kívánunk az elkövetkező második 17 évhez!

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna


2021.11.11