Kreatív terekkel, innovatív megoldásokkal nyit újra a győri könyvtár

A projektzáró sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

projektzaro01

Nem csak külsejében jelent megújulást a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér számára az a projekt, amelynek zárását 2021. október 29-én sajtótájékoztatón jelentette be dr. Horváth Sándor Domonkos, az intézmény igazgatója.

Némi csinosítás, informatikai eszközök beüzemelése még hátravan, de az intézmény Központi Könyvtárának felnőtt részlegében már a polcokon sorakoznak az elmúlt hónapokban dobozokban veszteglő könyvek. A több tízezer kötet emelgetése sem vette el a könyvtárosok kedvét, lelkesek, hiszen szép, új környezet vár rájuk és az ide látogatókra is.

Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósított Innovatív könyvtári megoldások kreatív könyvtári terek létrehozására című (SKHU/WETA/1901/4.1/301) projekt részeként komoly átalakítások folytak az épületben, emellett élénk szakmai fejlesztő tevékenység is zajlott a háttérben. A projekt megvalósítására a konzorciumi megállapodást Pozsony város önkormányzata szorgalmazta, de a közben jelentkező pandémia miatt ettől visszalépett. A rengeteg terv és innovatív ötlet megmentésére új társat kellett keresni, így jött létre partnerség a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárral. A szlovák kollégákkal régebb óta ápolnak szakmai kapcsolatot, 2012 előtt is készítettek közösen pályázatot – emlékezett vissza az indulásra a könyvtár vezetője. A győri intézménynek folyamatos törekvése tereinek kreatív megújítása, mint ezt már tapasztalhattuk például a belvárosban található Kisfaludy Károly Könyvtár esetén, de ezen túl is több mint 50 települési könyvtár látványos modernizálását végezték el szerte a megyében. A jövőben további beruházásokat is szeretnének elvégezni. 2022-ben Győr város által elnyert uniós pályázat keretében 300 millió forint energetikai felújításra kerülhet sor, ami szigetelést, napelemeket, nyílászárók cseréjét jelenti, jelenleg a közbeszerzési eljárás fázisánál tartanak. Tervben van a Gyermekkönyvtár felújítása is. Az Interreg pályázat fő üteme lezárult, az élményszerűséget fokozó dekoráció sok eleme ugyan még hátravan. Az összesen 50 millió forintos beruházás további források, a Nemzeti Kulturális Alap és fő támogatóként Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségével is látványos eredményeket hozott, kicserélődhetett például az elavult bútorzat.

A program részeként a szakmai munka is új lendületet vett a workshopok, illetve a fesztiválszinten kipróbált új megközelítések segítségével, így elmondható, hogy a kreatív környezetet innovatív megoldások töltik meg – erről F. Sipos Bea projektmenedzser beszélt. Célul tűzték ki olyan irodalomnépszerűsítő ötletek, művészeti lehetőségek összegyűjtését, bemutatását, melyek a fiatalok irányában történő kapcsolatépítést segítik elő. Három irodalmi műfaj kapcsán vizsgálták a lehetőségeket: az énekelt vers, a drámapedagógia és a slam poetry területén. A workshopok tapasztalatait alapul véve született meg az a méretében „zsebbe kívánkozó” kiadvány, amelyen kitűnő szakembergárda dolgozott együtt, szerkesztette az élménypedagógiában is jártas dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens, F. Sipos Bea és Süth Gabriella. A Partnerséget építünk – Az irodalomnépszerűsítés eszköztárából: megzenésített vers, drámapedagógia, slam poetry című kétnyelvű könyv nem száraz tudományos anyagot nyújt, hanem olyan módszertani kiadvány, amely olvasmányos interjúkat, feladatokat tartalmaz. A jól forgatható kézikönyv digitálisan is elérhető, pedagógusoknak és könyvtárosoknak is ajánlják az olvasásnépszerűsítésben.

Az érdekes és színes előadásoknak olyan résztvevői voltak (a teljesség igénye nélkül), mint Zsapka Attila, Beck Zoltán, Bárány Bence vagy Laboda Róbert. Több előadóval találkozhattak az érdeklődők a szeptember 1-jén nagy sikerrel rendezett Irodalmi fesztiválon, amely hagyományokat teremthet.

Úgy tűnik, a győri könyvtárban a jövőben sem lesz hiány innovatív megoldásokból, erre lehetőségeket, pályázatokat a 2022/2023-as Petőfi-emlékév is bőségesen kínál majd.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2021.10.29