Verdi: Traviata

Az Audi Arénában

2021. november 6-án (szombaton) 19 órakor Győrben, az Audi Arénában (Győr, Tóth László utca) a Magyar Állami Operaház vendégszerepel. Verdi Traviata című operáját komplett formájában – nem koncertszerűen – nagyzenekari kísérettel, díszletekkel és jelmezekkel; két részben, olasz nyelven, magyar és angol feliratokkal adják elő. Vezényel: Medveczky Ádám. Rendező: Anger Ferenc.

A Traviata az egész világon nagyon népszerű, a leggyakrabban játszott operák közé tartozik. Verdit – nem véletlenül –a szabadság zeneköltőjének nevezik. A XIX. század egyik legkiemelkedőbb alkotója, zsenije.

A mű librettójául Dumas: A Kaméliás Hölgy című regénye szolgált. A darab alapszituációját, hogy egy híres kurtizán szerelembe esik egy jól nevelt polgári ifjúval, a közönség nehezen tudta elfogadni. A bemutató 1853-ban, a Velencei Operaházban volt. Az előadást, bárhol is került színre, botrányok övezték. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire a Traviata a köztudatban is a zeneirodalom egyik legszebb alkotásává érett.

2021.10.22