Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk

Vándorkiállítás a Dunakapu téren – SzaSzi tudósítása

trianon-100_01

Ezzel a címmel indult útjára az az emlékkiállítás, amely a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült, de a pandémia miatt csak nemrég érkezett Győrbe. A Dunakapu téren felállított tárlat november 3-ig, ingyenesen látogatható.

A 2020-as Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából megrendezett, országos történeti vándorkiállítást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából hozták létre. Célja nem csupán az, hogy Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumájára emlékeztessen, annak méltó mementója legyen, hanem hogy bemutassa azt az erőfeszítést, amelynek eredményképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot. A kort idéző kulisszák rávilágítanak arra, hogy a trianoni békediktátum a trauma ellenére páratlan teljesítményre sarkallta Magyarországot, ugyanakkor felvillantja a legújabb kutatási eredményeket is. 

A 2021. október 21-i ünnepi megnyitón közreműködött Annus Réka népdalénekes és Keresztes János színművész, aki az 1920-as években élt és alkotott, valamint kortárs írók trianoni döntéssel kapcsolatos gondolatait olvasta fel. 

Szeles Szabolcs alpolgármester köszöntőjében utalt a tavalyi centenáriumi eseményekre, a Hoppáré zenekar dalszövegéből idézett: „… ma együtt dobban a szív, feketék a zászlók a győri hidakon, a víz szalad, a kő marad, a kő marad.” A 101 évvel korábban történtekre így emlékezett: „Szétziláltak egy országot, egy kultúrát, történelmet, ipart, gazdaságot, emberi sorsokat, nem törődve a következményekkel. Még ma, száz évvel később is családok nyögik ennek a döntésnek a súlyát. Trianon ma is fáj, de minden fájdalmon, küzdelmen túl mi, magyarok talpon maradtunk, mert összetartozunk.” A politikus kiemelten szólt a középiskolás fiatalokhoz, akik számára nyilvánvalóan mást jelent Trianon, és talán nehezebb is megérteni annak üzenetét, de ebben segít a tradíciók őrzése, ápolása. 

Ezt követően László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Felelevenítette a száz évvel ezelőtti ellentmondásos helyzetet: országunk elveszítette lakosságának és területének háromnegyedét, a természeti kincseinek többségét, megváltoztatta például a vasútvonal térképét, Győr határvárossá vált, de a Duna nemcsak elválasztott bennünket, hanem össze is köti a két országot, Közép-Európa népei megosztottá váltak, és ez meghatározta a térség elmúlt száz évét. A rendszerváltással talán a sebek is gyógyulni kezdtek, ennek példája, hogy 2010 óta a szerződés aláírásának napja a nemzeti összetartozás jelképe. Az utazó tárlat is ennek állít emléket, amely a fővárosi Várkert Bazárban megtekinthető Új világ született kiállítás egy részét eleveníti meg az érdeklődők számára Győrben. 

Látható többek között a Szent Korona nagyméretű másolata, a talapzaton a Teleki Pál-féle „vörös térkép”, a konténerekben pedig a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és a magyar államiság megtartása érdekében végzett munkát követhetjük nyomon. A vándorkiállítás első állomása Veszprém volt. 2022 őszéig kéthetes intervallumokban még 16 megyeszékhelyen kerül bemutatásra. 

Győrben november 3-ig, naponta 10-18 óra között, ingyenesen látogatható.

SzaSzi

2021.10.21