Nelly Furtado: The Spirit Indestructible

Szilvási Krisztián zeneajánlója

nelly-furtado-the-spirit-indestructible

Az 1978-as születésű kanadai énekesnő, Nelly Furtado 2000-ben robbant be a világ zenei köztudatába Whoa, Nelly! című lemezével, amelyet 2012-ig szinte pontosan 3 évenként követett egy újabb korong.

A 2006-os, először angol nyelvű Loose után azonban újra egy spanyol album, a Mi Plan következett, úgyhogy a fokozott várakozás érthető. A Grammy- és Latin Grammy-díjas dalszerző-előadó örökké kísérletezgető, zenéjében sokféle hangzást és kultúrát ötvöző beállítódásáról ismert, amelyet a The Spirit Indestructible-vel sem hazudtolt meg.

A 2012-es album munkálatait 2009-ben kezdte meg olyan, a zenei élet széles spektrumát felölelő szakemberekkel, mint például a hip-hop dalszerző-producer Salaam Remi (Amy Winehouse, The Fugees), a pop műfajában elismert Rodney Jerkins (Michael Jackson, Beyoncé, Lady Gaga), a veterán metál producer Bob Rock (Metallica), a holland DJ és producer Tiesto, vagy éppen a jamaicai reggae producer De Genius. Furtado mindegyik dalban közreműködött társszerzőként.

Az új dalokat akkor kezdtem el írni, amikor a Mi Plan megjelent – mondta el Nelly Furtado. ‒ Volt szabad energiám, teljesen felfrissülve éreztem magam, és készen álltam, hogy újra angol nyelven alkossak. Ez az album az ifjúságról, a pozitív energiákról és a lélek hajthatatlanságáról szól.” Az eklektikus, hip-hop, R&B, dance, rock és drum & bass elemeket felvonultató The Spirit Indestructible hasonló a debütáló Whoa, Nelly!-hez a 2003-as Folklore romantikájával, a Loose drámaiságával és a Mi Plan szenvedélyességével.

Furtado azokról a hatásokról, amelyek afrikai, kenyai látogatása alkalmával érték, s amelyekből nagyrészt az új album is létrejött, így beszélt: „Első alkalommal igazi örömöt, közösségi örömöt éreztem. Afrikában valódi élményként ért, ahogyan az emberek fogadtak és ünnepeltek engem és egymást. Megerősítette hitemet az emberiségben, s emlékeztetett arra, valójában ki is vagyok. Ezért is lett a lemez ennyire gyermekien naiv hatású.

A The Spirit Indestructible 12 dalt tartalmaz, míg a deluxe kiadásra további 6 szám került fel, amelyeken Nelly Fraser T. Smith-szel (Adele), a producer és Passin Pit-énekes Mike Angelakos-szal, valamint a Kenyai Fiúkórussal dolgozott együtt. Summa summárum: a lélek elpusztíthatatlansága Nelly Furtado énekhangjának tolmácsolásában egyáltalán nem okoz csalódást, sőt!

Szilvási Krisztián

2021.10.19