ART 9000

Alkotó rajztanárok 15. jubileumi kiállítása a Múzeumházban

art-9000-kiallitas

2021. október 12-én, 17 órakor – hosszú idő után ismét – megtelt emberekkel Lebó Ferenc szobrászművész Múzeumházának 2. emeleti kiállítóterme. Családtagok, tanártársak, tanítványok, barátok, érdeklődők ünnepelték együtt az ART 9000 alkotóinak ünnepi, 15. jubileumi kiállítását.

Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Szarka Fedor Guido képgrafikus művész, tanár nem mindennapi egyéniségéhez méltó szöveggel nyitotta meg a kiállítást (közben megállásokkal, kézfelemeléssel, szemöldök-felhúzással és egyéb figyelemfelkeltő mozzanatokkal adott nyomatékot nyomatékos mondanivalójának):

„Nem kívánok fogadatlan prókátor lenni, de…

TÖBB TISZTELETET A RAJZTANÁROKNAK!
TÖBB TISZTELETET A KULTÚRMUNKÁSOKNAK!

15 éve alakult meg az ART 9000, az ALKOTÓ RAJZTANÁROK TÁRSASÁGA, ez alkalomból lehetünk itt a remek hangulatú Múzeumházban, Lebó Ferenc szobrászművész kiállítótermeiben, és tekinthetjük meg az alkotótársak újabb kiállítását.

Megrendeztek több száz kiállítást, alapítottak több díjat. Kultúrát, nyári táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai programokat, jótékonysági akciókat szerveztek. 2019-ben, a Magyar Kultúra Napján az Alkotó Rajztanárok Társasága kiemelkedő művészeti tevékenységéért átvehette a Győr Művészetéért díjat, majd 10 éve hívták életre a Téli Tárlatot a Rómer Múzeummal közösen.

Az elmúlt héten került átadásra az általuk létrehozott az Év Alkotó Tanára díja, amit idén először Németh Attila, a Péterfy Iskola rajztanára kapott… és mindeközben rajzra, vizuális kommunikációra, művészettörténetre oktatják a következő nemzedékeket. Akarom mondani, próbálják – szűk kereteken belül – lehetőségeikhez képest.

TISZTELETET A KULTÚRMUNKÁSOKNAK, TISZTELETET A RAJZTANÁROKNAK!

Nem kívánom azt kommunikálni, hogy a helyzetük rossz, hiszen alkotnak, így helyzetük nem rossz, nem reménytelenül rossz, hiszen alkotni az egyik legmagasabb szintű tudati állapot, ill. létforma – öröm. Öröm, mint létezni a teljességben, azaz alkotó létben lenni, valamit letenni, mondjuk terhet, vagy az asztalra valamit – képezni művészetet, képezni Gyermekeket. Nagy dolog ily módon a tudatra hatni, de nem ragaszkodni a kontrollálásához. Az alkotással az ember teret ad a tudatnak, tágítja ezt a teret gyermekekben, a befogadó elmékben. Művészeti, képzőművészeti értékekre befogadóképessé tenni, adni valamit. Nem berendezkedni a megromlott létbe.

art-9000-kiallitas

TISZTELETET A KULTÚRMUNKÁSOKNAK, TISZTELETET A RAJZTANÁROKNAK!

A vizuális intelligenciát pallérozóknak jár heti 45 perc, mely néha beáldozódik a mateknak, mert teljesíteni kell a „fontosabb” tantárgyaknak, mert témazáró lesz. Lezárhatjuk-e a témát?

HETI 45 PERC, ahol kis történetet is kéne adni a vonalakhoz, és kifejteni a foltok, színek saját történetét, kultúrtörténeti ívbe helyezni bizonyos gesztusokat, heti 45 percben szórni a gyöngyöt, kicsengetés – becsengetés, becsengetés – kicsengetés közé beékelni Leonardót, a reneszánszot, a preraffaelitákat, Gauguint, Paul Kleet, Rodint, Munkácsyt, Csontváryt, ne adj Isten a kortársakat… de úgy, hogy élmény legyen, átélt, megélt… Egy József Attila átköltésben:

„...vagy csak így megülni veszteg felgyújtani” a tankönyveket,
morzsákra gyereket várni,
a rossz anyagot földhöz vágni,
vagy a gyereket megríkatni...

Igen… Meggyötörni, mert frusztrált vagyok mint tanár, mert már csak számon kérek – mert már más nem adatik –, mert rám zárul a NAT zsugorfóliája, portfólióba illeszthető tanmenetem visz előre a kijelölt célig, ami – mi is???

TISZTELETET A KULTÚRMUNKÁSOKNAK, TISZTELETET A RAJZTANÁROKNAK!

Tanár leszek, ha tanár kell ide, megríkatom a gyereket, követelek tőle mennyiségeket, leadásokat – kvantitatív teljesítményre ösztönzöm, vagyis új beszűkített teret kínálok neki, MINT AMILYEN AZ A 45 PERC – mint amilyen az a 45 perc az élethez, egy héthez, egy hónaphoz, egy tanévhez képest. Szűkös háromnegyed óra.

TÖBB TERET A MŰVÉSZETRE NEVELŐKNEK!
TÖBB TERET A MŰVÉSZETNEK!!

A megnyitó után ajándékok átadására került sor, és egy 15 gyertyával díszített finom tortát is felvágtak, szétosztottak a jelenlévők közt. Mindenki derűs volt, mindenki átélte az újra-találkozások örömét. Jó volt ott lenni.

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2021.10.15