Átadták a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A győri Gerencsér Enikő kékfestő is a díjazottak között van

gerencser-eniko

Tíz díjazott, köztük népzenész, néprajzkutató, kékfestő, néptáncos előadóművész, népdalénekes, valamint népi ékszer- és öltözetkészítő vehette át a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában október 8-án Budapesten.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa képviseletében Nemes Tamás, a cégcsoport kommunikációs vezetője adta át.

A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotó tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához – áll a díjat támogató Docler csoport közleményében. Mint írják, a kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 2 millió forintos pénzjutalomban részesültek, amelyből a tíz tehetség az eddigi szakmai munkáját, karrierjét tudja tovább építeni.

A díjazottak között van Babcsán Bence népzenész, Cseszák Zsombor népzenész, zenetanár, Eitler Ágnes néprajzkutató, Gerencsér Enikő kékfestő (a képeken), Ifj. Szerényi Béla népzenész, Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, Kovács Gábor Norbert néptáncos előadóművész, Rotaru-Gulyás Eszter népi ékszer- és öltözetkészítő, Sáfrán Balázs néptáncos előadóművész és Sőregi Anna népdalénekes.

A közleményben Árendás Pétert idézik, aki elmondta: évről évre egyre nehezebb feladata van a zsűrinek, hiszen egyre több kiváló fiatal, tehetséges művész szeretné elnyerni ezt a rangos elismerést. A zsűri a döntésekor figyelembe veszi, hogy olyanok kapják a díjat, akik nemcsak aktívak és kiemelkedőek a népművészet valamelyik ágában, hanem a népi hagyományok ápolásával, esetleg annak továbbörökítésével, azaz például oktatásával is foglalkoznak már.

A Docler cégcsoport már tizenegy éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak, és ezt a kategóriát gondozza. A cégcsoport két éve hosszú távú együttműködést kötött az alapítvánnyal, így az elkövetkező 3 évben is biztosan a Docler adja át ezt a díjat – tartalmazza a közlemény.

A fotókat Gerencsér Enikő engedélyével tesszük közzé.

Forrás: MTI

2021.10.14