Formák játéka

Sz. Kovács Ildikó festőművész kiállítása az MTA Galériában

formak-jateka-sz-kovacs-ildiko

2021. október 7-én nyílt meg Sz. Kovács Ildikó győri festőművész szellemesen konstruktív képeiből rendezett kiállítás a dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő által fémjelzett MTA Galériában, ismert és szeretett művészek, valamint szép számú művészetkedvelő közönség jelenlétében.

Dr. Rechnitzer János sajnálatos megbetegedése következtében a kiállítást a professzor barátja, Csizmadia István festőművész nyitotta meg, felolvasva a professzornak a megnyitóra írt, műértőhöz méltó szövegét:

„Mitől izgalmas a geometrikus, konkrét műalkotás? Nos, attól, hogy a természet és a valóság formáit szabadon, tisztán, ugyanakkor rendkívül kombinatív, elgondolkoztató módon jeleníti meg. A szemlélőt, a befogadót hosszabb vagy rövidebb időre kizökkenti a formák és szerkezetek hétköznapi világából, hiszen a színekkel, struktúrákkal, a tér újszerű fel- és lebontásával a mélységeket, a nem látható, érzékelhető lényegeket keresi és kívánja bemutatni.

Sokszor mondják az avatatlanok, a művészetet nem értők, a hétköznapi befogadók, hogy „ilyent én is tudok festeni”! Nem tudnak, mert ha képesek lennének rá, megtennék! Hiszen a világot, annak rejtelmeit nem ezekben a dimenziókban, kvantumokban, hálózatokban (hogy posztmodern tudományos kifejezéseket használjak) látják, tapasztalják. Meg aztán kevesen vannak azok, a művészek között is, akik ezeket az új, régi világformációkat képesek szerkezetekbe, rendszerekbe visszaadni, kifejezni.

A győri művészeti közeg egyre sokoldalúbbá válik, számos irányzat képviselője van jelen a fokozatosan gyarapodó kiállításokon vagy bontakozó művészi közösségekben. Az én kedvencem, a gondolkodásom és világszemléletemhez közel álló geometrikus, konkrét műveket alkotók kevesen vannak. Talán egyedül Sz. Kovács Ildikó művei képviselik számomra ezen folyamatosan megújuló képzőművészeti kifejezési módot, egyben világ-megmutatást.

Egy csoportos kiállításon találkoztam Ildikó alkotásaival, megvallom, első villanásban idegenkedtem tőlük, aztán egyre több művet, így sorozatokat is láttam tőle és megkedveltem alkotásait. A Nyíregyházán született művésznő rajz és földrajz szakot végzett az ottani főiskolán. Majd a nyolcvanas évek közepétől települt Győrbe, ahol a tanítás kötötte le. Az oktatásban sikerként könyvelheti el, hogy több tanítványa képzőművész lett, vittek magukkal valami maradandót a közös munkából. A Tokajban a nyolcvanas, kilencvenes években működő művésztelepen, szabadiskolában gyakran megfordult, így találkozott Jóláthy Attilával, Csiky Tiborral, Haász Istvánnal, Budahelyi Tiborral és Lantos Ferenccel. A tokaji telep fontos szemléletformáló hely és közösség volt, talán egyedüli terjesztő forrása a hazai geometrikus művészetnek, egyben a térbeli gondolkodásnak és annak igényes megjelenítésének. Ma már az ott tanítók, az ottani mesterek, de a tanítványok is szép számmal a hazai, sőt néhány esetben a nemzetközi vonatkozásban is elismertek, elfogadottak lettek, s alkotásaik a műtárgypiacon egyre látványosabb eredményeket érnek el.

Sz. Kovács Ildikó számos csoportos és egyéni kiállításon mutatta be alkotásait az ország különböző kiállítóhelyein, több pályázaton díjat nyert, meghívásokat, felkéréseket kap, neve és alkotásai ismertté válnak.

A megújult és az újra megnyíló MTA Galéria fő profilja volt eddig a geometrikus és konkrét hazai és nemzetközi művészek bemutatása. 2020 februárjában (közel másfél éve) tartottuk utolsó kiállításunkat, ahol Wolf Marianne új, fiatal geometrikus művésznő alkotásait vittük a közönség elé. Itt köszönthettük egykor a Győrben fiatalkorát töltő, azóta elhunyt Konok Tamást, a nemzet művészét, ezen irányzat nemzetközi rangú alkotóját. A helynek tehát szelleme van, a kiállítótér vonzza a tiszta szerkezeteket igényesen, újszerűen feldolgozókat, s ezek sorában köszönthetjük a győri Sz. Kovács Ildikót a jelen bemutatkozással. Élvezzék a műveket, vigyék el üzeneteiket, hiszen a boldog és szabad világ a Tiszta Formákra épül!”

A rendkívül jó hangulatú megnyitóünnepség a művésznő köszöntése és a képek megtekintése után baráti beszélgetésekkel, derűs poharazással (Rechnitzernek mindig finom borai vannak) folytatódott.

A kiállítás az MTA Galériában (Győr, Liszt Ferenc u. 8.) 2021. november 7-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig, naponta 9-15 óra között. A belépés ingyenes.

Molnár György művészetbarát, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2021.10.12