Yasmina Reza: Az öldöklés istene

Premier a Győri Nemzeti Színházban – Bári Edit írása

az-oldokles-istene

2021. október 2-től látható a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében Az öldöklés istene című új bemutató. Yasmina Reza Tony-díjas szerző színművéből 2011-ben Roman Polanski zseniális filmet készített, most pedig Bakos-Kiss Gábor rendezésében a győri közönség is megismerkedhet a francia írónő művének színpadi változatával.

A magyar gyökerekkel is rendelkező Yasmina Reza saját műfaji meghatározásában az alkotás „házaspárbaj egy részben”. Szatirikus írásaiban gyakran foglalkozik az emberek középkorúsághoz kapcsolható problémáival, és nincs ez másképp most sem. Talán ez az oka annak, hogy Az öldöklés istene egy erőteljesen életszerű, valóságszagú darab, amely bizony tükröt tart elénk ebben a látszatot előnyben részesítő világban.

A történet szerint két 11 éves fiú konfliktusba keveredik a játszótéren, amelynek során egyikük egy faággal kiüti a másik fogát. A srácok szülei úgy gondolják, hogy higgadtan és intelligensen meg kell beszélni ezt a problémát, és ennek érdekében a bántalmazott gyerek szülei, a Houllié házaspár meghívja a Reille házaspárt magához.

Az udvarias ismerkedésből, beszélgetésből azonban hamarosan kisebb viták támadnak, majd később sértegetések, és persze elszabadulnak az indulatok. Először a házaspárok között alakul ki nézeteltérés, majd a férjek és feleségek csatáznak, a végén pedig már a férj-feleség konfliktusok is felszínre törnek.

Mi, nézők és szembesülhetünk azzal, hogy mennyire más aspektusból tudjuk szemlélni ugyanazt az eseményt. A vitákat nagyon könnyen és szinte bármi kiválthatja: az éjjeli hangoskodása miatt utcára kirakott hörcsög, az állandóan megszólaló mobiltelefon (amely végül egy vázában köt ki), Anette Reille rosszulléte, de még a megnyugtatásra előkerült alkohol is. Mindeközben persze boncolgatni próbálják, mi, hogyan és miért történt a két fiú között, és vajon a fiúk maguk ezt az incidenst hogyan élik meg.

A darab erőteljesen fókuszál az elfojtott sérelmekre, indulatokra, amelyek szinte egy vulkán erejével tombolnak valahol mélyen az emberben. Vajon hány álarcot húzunk magunkra, hogy meg tudjunk felelni a család, a munkahely és a társadalom elvárásainak? Megengedhetjük-e magunknak, hogy önmagunk legyünk, mindig kimondjuk, amit gondolunk? Vagy álszentek maradunk, életünket őszinteség nélkül, előítéletekkel éljük? Elgondolkodtató kérdések.

Cziegler Balázs díszlettervező jóvoltából egy békés, otthonos nappali szobában járunk, ahol elkezdődik a történet. Berzsenyi Krisztina jelmezében a Véronique és Michel Houlliét játszó Agócs Judit és Ungvári István, valamint Anette és Alain Reille szerepében Szina Kinga és Sárközi József frenetikus, sziporkázó alakítást nyújtanak. A négy szereplő teljesítménye vérbő komédiává varázsolja ezt a fekete humorú darabot.

Erőteljes játék, rendezői bravúrok, humor és mégis mély mondanivaló. A francia írónő fantasztikus művéből a győri közönség egy lenyűgöző színpadi alkotást láthat az igazgató Bakos-Kiss Gábor rendezésében.

Az öldöklés istene teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub tagja

2021.10.07