Díjalapítással ünnepel az Alkotó Rajztanárok Társasága

SzaSzi tudósítása

az-ev-alkoto-tanara-dij_08

Az ART9000 Alkotó Rajztanárok Társasága idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Ez alkalomból díjat alapítottak Az év alkotó tanára elnevezéssel, amelyet 2021. október 5-én a Múzeumház kiállítótermében sajtótájékoztató keretében mutattak be.

Az egyesület elnöke, Gasparek Ildikó felvillantotta az elmúlt 15 év legfőbb törekvéseit, eredményeit. Megalakulásuk óta jelen voltak a város kulturális életében, kiállításokkal, aukciókkal, jótékonysági rendezvényekkel színesítették a művészeti palettát. Hat éven át szervezték a Téli tárlatot, amely a Győrben és a térségben élő alkotóknak is biztosított lehetőséget a bemutatkozásra. A 12 fős csapat méltán érdemelte ki a Győr Művészetért díjat, amelyet 2019-ben vehettek át. A hagyomány folytatásaként rendezik meg idén az Őszi tárlatot, amelyhez kapcsolódóan a megnyitóünnepségen, október 9-én 17 órakor, a Magyar Ispitában átadják a frissen alapított elismerést.

A díjról szólva Milu Milanovich Ildikó, az egyesület titkára, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola tanára elmondta, hogy a megbecsülés jeleként olyan alkotó tanárokat kívánnak ezzel kiemelni, akik a művészeti tevékenységük mellett az újabb generációk képzéshez is példaértékűen hozzájárulnak. Kikötésként fogalmazták meg, hogy első alkalommal ne az egyesület tagjai közül kerüljön ki a választott. 

Dr. Pápai Emese művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa a pályázat, illetve a kiválasztás eredményeit összegezte. Főleg képző- és iparművészek jelentkeztek alkotásaikkal, de szerencsére sikerült megmozgatni a művésztanárokat is. Sokszínű paletta alakult ki a profi művészektől az alkotó tanárokon át a legújabb generáció műveiig. A kitüntetést egy háromfős független szakmai zsűri ítéli meg. 

A modern, fából készült díj az alkotó fantáziát és a pedagógusi elhivatottságot egyszerre szimbolizálja, készítője és az egész kezdeményezés támogatója Lebó Ferenc. A Munkácsy-díjas szobrászművész hangsúlyozta a díjalapítás fontosságát, ami fontos üzenettel bír, hiszen olyanok kapják, akiknek kezei között formálódik a következő generáció. Motiváló és inspiráló, ugyanakkor talán mindennél nagyobb elismerés, hiszen a művészek maguk közül választják ki az arra érdemest. A civil művészeti elismerés átadása alkalmat teremt, hogy az elmúlt időszak virtuális eseményei után végre ismét egy élő kiállítás megnyitóján ünnepelhessenek együtt az alkotók és a művészetkedvelők. 

Az ART9000 jubileumi kiállítása október 12-én 15 órakor nyílik a Múzeumházban. A 12 rajztanár kedvelt munkáiból mutat be válogatást, ezen túl a Győrhöz kötődő összeállítással tisztelegnek a 750 éves város előtt. Kihívásként fogalmazták meg, hogy a tárlat végéig emlékkönyvükbe legalább 750 szónyi gondolatot gyűjtsenek össze a látogatóktól. 

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.10.07