A Vaskakas legendája – Jubileumi születésnap premier előadással

Bári Edit írása

vaskakas-szulinap-uzenofal

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Vaskakas Bábszínház. 2021. október 2-án délután gála jellegű összejövetelre várták mindazokat, akik munkájukat az elmúlt 3 évtized alatt (elő)segítették, támogatták, szponzorálták.

Vannak helyek, melyeknek lelke van. Ahová jó bemenni, ahol jó lenni.” ‒ olvasható a Vaskakas Bábszínház bemutatkozásában, és mi, győriek valóban megtapasztalhattuk, hogy ez mennyire igaz. Generációk nőttek fel az előadásaikon, fantasztikus élményekkel gazdagodva, magukba fogadva a művészet, a kultúra szeretetét.

Számos érdekes adatot lehetne felsorolni működésükkel, előadásaikkal, díjaikkal kapcsolatban, hiszen hazai és nemzetközi viszonylatban is ismert és elismert csapatról van szó, nekünk, győri nézőknek, szülőknek és gyerekeknek egyaránt mégis az a legfontosabb, hogy itt vannak nekünk. Fantasztikus kreativitásukkal, ötleteikkel, bemutatóikkal és nem utolsósorban a Győrkőcfesztivállal felejthetetlen emlékekkel és élményekkel ajándékoznak meg bennünket.

Az ünnepi rendezvényen Kocsis Rozi köszöntötte a megjelenteket, majd Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos méltatta hosszan a Vaskakas vezetőjét. Harminc éves bábművészi, negyedszázados igazgatói, másfél évtizedes fesztivál-vezetői munkájáért pedig dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere hangos vastaps és ováció közepette Pro Urbe díj (A városért) kitüntető címmel jutalmazta a társulat irányítóját.

Az összejövetel egyben premier is volt, ahol a két jeles alkalom (Győr várossá válásának 750. évfordulója és a Vaskakas Bábszínház 30 éves fennállása) szinte törvényszerűen és persze stílszerűen hívott életre egy előadást a város misztikus legendájáról, a vaskakasról.

A vaskakas legendája című darab a török hódoltság korába kalauzol bennünket. 1594-ben a törökök a város elfoglalásakor a Dunakapu térre állították a vaskakast széljelzőként. Fényességes Szinán pasa dzsinnje azt jósolta, hogy amíg a vaskakas meg nem szólal, addig török kézen marad a győri vár. A város lakói az elnyomás alatt sínylődnek, de reménykednek, hogy egyszer újra szabadon élhetnek majd. Mint aztán oly sokszor a történelem során, most is egy „hétköznapi hős”, Bajusz Ferkó, a papucsvarró varga fia menti meg a várost, aki 1598-ban felmászik a vaskakashoz, és Délceg, az élő kakas segítségével megszólaltatja azt. A törökök számára pedig a jóslat ezzel beteljesedik.

A történetben megjelennek a török és a magyar hiedelemvilág elemei, mint a dzsinn, a varázsos garabonciás, vagy éppen a tündérek. Krammerhofer Szilvia és Farkas Zsuzsa könyve alapján a színpadi változatot Markó Róbert írta és rendezte. Árvai György Jászai Mari-díjas látványtervező monumentális díszletek közé helyezte a történetet, míg a jelmezek Szűcs Editnek köszönhetően a korhű és kortárs elemeket ötvözik. Szondi György világítástervező pedig a látványvilágot színesítette nagyszerűen.

a-vaskakas-legendaja-orosz-sandor

A nézők fergeteges, dinamikus, sziporkázó játékot láthattak. Ábris, a garabonciás diák szerepében Horváth Márk látható, Jánost, a papucsvarró vargát Bede-Fazekas Csaba (Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész) formálja meg, míg Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Máriát, a feleségét alakítja. Bajusz Ferkó megszemélyesítője Vitányi-Juhász István, Zselyke, a fiatal tündértanonc pedig Nagy Petra. Szúkenyik Tamás két szerepben is látható (Szinán pasa és Első Hasszán török katona), míg Második Hasszán török katona bőrébe Bora Levente bújt.

Az előadás színvonalát a Fitos Dezső Társulat táncosai emelték, Kocsis Enikő (Harangozó Gyula-díjas) és Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas) koreográfiájával. Egyedülálló és fantasztikus élmény, ha egy produkció a színpadon helyet foglaló élő zenekari kísérettel látható és hallható: a zenét Ferenczi György és az Első Pesti Rackák zenekar szolgáltatta (zeneszerző a Máté Péter-díjas Ferenczi György), ami szintén nagy mértékben hozzájárult a darab sikeréhez, amely most ősztől szerepel műsoron.

Ha ellátogatunk a Vaskakas Bábszínház egy-egy produkciójára, rendezvényére, gyakorta tapasztalhatjuk, hogy a társulat elképesztő ötletességgel és figyelmességgel lepi meg közönségét. Most sem történt ez másképp. A nézőtérre való bevonulás során minden jelenlévő egy-egy kakas formájú párnácskát kapott ajándékba, amit a gyerekek egész előadás alatt el sem eresztettek.

A Pro Urbe díjhoz mi is szívből gratulálunk, valamint boldog születésnapot kívánunk a Vaskakas Bábszínháznak! Most pedig már nincs más hátra, mint hogy jöjjön a következő 30 év...

Bári Edit
Fotó: Orosz Sándor (2. kép)

2021.10.04