Megjelenik a The Beatles első kislemeze

ZENE a napon: 1962. október 5. ‒ Csiszár Antal írása

the-beatles-love-me-do

1962. október 5-én jelent meg az Egyesült királyságban az akkor még szinte ismeretlen The Beatles nevű együttes első kislemeze, a Love Me Do, amelynek hátoldalán a P.S. I Love You című dal kapott helyet. A bakelitkorong új fejezetet nyitott a zene történetében.

Az 1950-es években a könnyűzene iparában komoly változások történtek, melyek a gitár hangszerét részesítették előnyben. Akkoriban olyan előadók bűvölték el a szórakozni, táncolni vágyó fiatalságot, mint például Amerikában Elvis Presley, az Egyesült Királyságban Cliff Richard vagy a The Shadows. Eközben pedig négy liverpooli fiú, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Pete Best szórakoztatta a közönséget a The Cavern Clubban.

1962 nyarán az együttes sorozatos panaszok miatt megvált Pete Besttől, és helyette Richard Starkey-t vették fel dobosnak, akit a világ Ringo Starr néven ismert meg (művészneve a nagyapjától örökölt gyűrűk után eredt, amelyeket az ujjain hordott). A The Beatles sorsának további kedvező alakulásában oroszlánszerepet játszott Brian Epstein, akit az év elején neveztek ki a menedzserüknek, és aki 1967-ben bekövetkezett haláláig a banda szíve-lelke volt.

A zenebolt tulajdonos és zenei rovatvezető Epstein hasznos szakmai tanácsokkal látta el őket, átszabta az öltözetüket (a fekete pólót és bőrfarmert öltönyös-nyakkendős öltözetre változtatta), valamint igyekezett kapcsolatokat teremteni a hanglemezgyártókkal és lemezstúdiókkal.

A srácok a kislemezen a Love Me Do felvételéhez ragaszkodtak (a dalt állítólag McCartney még 1958-ban írta, amikor éppen „iskolát került”, ehhez rakták hozzá Lennon szájharmonika betétjét). A szakemberek, illetve a Parlophone Records azonban eleinte nem szerzőként, hanem előadóként tekintett csak rájuk, és a How Do You It című számot akarták velük eljátszatni, de az együttes tetszését ez nem nyerte el, ők valami újat akartak. Szerencsére végül sikerült meggyőzniük a stúdiót.

Epstein neves popszaklapokkal (Melody Maker, New Musical Express) vette fel a kapcsolatot, illetve a BBC-nek egy ifjúság számára indított műsora, valamint a Radio Luxembourg kínálkozott ragyogó lehetőségnek a dalra történő figyelemfelhívásra. A Love Me Do először kétezer példányban jelent meg (hátoldalán a P.S. I Love You-val), majd a dal fokozatosan kúszott fel a slágerlistákon: az Egyesült Királyságban ezüstlemez lett 200 ezer eladott példánnyal, az Egyesült Államokban pedig (1964 áprilisában jelent meg ott) 1 millió páldánnyal platinalemez. Ettől kezdve aztán nem volt megállás, új fejezet kezdődött a zenetörténelemben.

Csiszár Antal

Forrás: wikipedia, hirmagazin.sulinet.hu

A 2. kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2021.10.05