A Föld legtisztább tava

Hát ez csúcs! 28. rész – tmoni írása

blue-lake-uj-zeland

A Föld legtisztább tava, a Blue Lake, vagyis a Kék-tó Új-Zélandon, a Nelson Lakes Nemzeti Parkban található. Az őslakos maorik úgy hívják, Rangimairewhenua, ami azt jelenti: békés vidékek tava. Mindkét nevére rászolgált.

Honnan tudjuk, hogy ez a világon a legtisztább természetes állóvíz? 2011-ben az Új-Zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (National Institute of Water and Atmospheric Research, NIWA) megvizsgálta, s megállapította, hogy a látótávolsága 80 méter, ami megfelel a desztillált víz tisztaságának, azaz ennél jobb eredményt produkálni gyakorlatilag lehetetlen. Sok kristálytiszta vizű tó van a világon, de ezt a rekordot egyik sem múlja fölül. A bevizsgálás előtt a Golden Bay-ben található Waikoropupu Springs volt a listavezető 63 méterrel. A Kék-tó tisztaságát folyamatosan figyelik, hogy még időben észrevegyék az esetleges változásokat.

A Blue Lake egy bumeráng alakú, nem túl nagy, mintegy 200 méter hosszú, hideg (5-8 fokos) édesvizű tavacska. A szomszédos, 1 km-re fekvő Constance Lake (Rotopōhueroa-tó) táplálja a földcsuszamlások idején kialakult, apró, földalatti kőzetrepedéseken keresztül, melyek megszűrik a vizet – ennek köszönhető kivételes a tisztasága. Na meg annak a ténynek, hogy se emberi, se természetes szennyeződés nincs benne. Az Új-Zélandi Természetvédelmi Minisztérium reméli, hogy ez így is marad, ezért arra kéri a látogatókat, hogy ne mosakodjanak, ne mossanak és ne mosogassanak a kristálytiszta vízben. Nagyobb esőzések után a tavacska néha zavarossá válik, mert szerves törmelék kerül bele, de hamar kitisztul a folyamatosan érkező, szűrt utánpótlásnak köszönhetően.

blue-lake-uj-zeland

A Kék-tó hőmérséklete miatt nem alkalmas fürdőzésre, de egyébként is tilos belemenni, mert az új-zélandi őslakosok szent helynek tartják. Szerintük a Kék-tó a másvilág kapuja. Régen hagyományos törzsi szertartásokon használták a csontok megtisztítására és a halottak lelkének felszabadítására, hogy megkezdhessék útjukat Hawaikibe, a polinézek mitológiai őshazájába, ahová hitük szerint hazatér a lélek a halál után. A Blue Lake csak a férfiaké volt, nők esetében a Constance Lake-nél végezték el a tradicionális rituálékat.

A Rotomairewhenua Új-Zéland déli szigetén helyezkedik el, hegyek között, 1200 méteres magasságban, a Nelson Lakes Nemzeti Park területén. Legnagyobb mélysége 8,5 méter, az átlagos 7, vagyis minden pontján tökéletesen tisztán látszik a tó feneke. Az állóvíz sekélysége miatt a látótávolsági méréseket csak vízszintesen tudták elvégezni. Akik a valóságban látták a tavat, színét nem átlátszónak, hanem lélegzetelállító kéknek vagy zöldeskéknek írták le, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen az ég kékje tükröződik benne.

A környezetszennyezés korában igazán üde jelenség a Blue Lake, már rágondolni is jóleső érzés, hogy még létezik bolygónkon ilyen mérvű természetes tisztaság, amit nem tett tönkre az ember.

tmoni

Forrás: Érdekes világ, Origo, Egészségtér.hu, Telex, 100% Pure New Zealand, BuzzNick, Getaway, Wikipedia

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók itt találhatók a feltöltők megnevezésével: 1. videó, 2. videó.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai

2021.10.01