Sztárszínészek videóklipekben 11. rész: Scarlett Johansson

Justin Timberlake: What Goes Around… Comes Around – Szilvási Krisztián írása

justin-timberlake-scarlett-johansson-what-goes-around-comes-around

Talán nem is annyira álompasi Justin Timberlake? Először flörtöl veled, elcsábít, odaadod magad neki, de aztán erőszakossá válik (jó, ebben a te kezed is vastagon benne van…), majd üldözőbe vesz, hogy befejezésként tényleg vége legyen a dalnak (szó szerint is). Hát kinek kell ez? Nos, bármilyen meglepő, 2007-ben Scarlett Johansson rábólintott minderre a tortúrára a What Goes Around… Comes Around című dal videóklipjében.

Idén, 2021-ben töltötte be éppen 40. életévét Justin Timberlake, aki még a ’90-es évek közepén tűnt fel a zenebizniszben az NSYNC egyik tagjaként. Ki gondolta volna akkor még, hogy a 2002-ben szólókarrierbe kezdő amerikai srác az új évezred második ikszére valódi gigasztárrá válik, aki nemcsak muzikális téren (öt stúdióalbum, két válogatáskorong, három EP és 40 kislemez – mindezekkel összesen közel 100 millió eladott példány), hanem a filmiparban is emlékezetesen teszi le a névjegyét (többek között: Rossz tanár, Barátság extrákkal, Lopott idő, Vakszerencse, Wonder Wheel: Az óriáskerék és legutóbb a Palmer). Eddigi 40(!) Grammy jelöléséből 10-et(!) váltott díjra, van 4 Primetime Emmy-díja (8 nominációból), valamint 2 Golden Globe-, illetve 1 Oscar-jelölése. Brutális. Nem csoda, hogy a Billboard magazin szerint ő minden idők legjobb férfi szóló előadója, máig a világ egyik legkelendőbb zenei fellépője.

De vissza 2006 decemberébe, Timberlake második stúdióalbuma, a FutureSex/LoveSounds megjelenéséig. Az azon szereplő, harmadik kislemezként kiadott, árulásról és megbocsátásról szóló What Goes Around… Comes Around című dalt maga Justin írta (Timbalanddel és Danja-val), egyesek szerint a 2002-es Cry Me a River folytatásaként. A szerzemény number one sláger lett a Billboard Hot 100 listáján, és összességében is pozitív véleményeket csalt ki a kritikusokból. A dalhoz forgatott videó igazából rövidfilmként készült: rendezését a rutinos Samuel Bayer vállalta el, aki korábban a Metallicának, a Smashing Pumpkinsnak, David Bowie-nak, az Aerosmith-nek és a Green Day-nek is csinált már klipeket (2010-ben pedig remake-et készített a kultikus Rémálom az Elm utcában című filmből). A videó nem éppen szalonképes dialógusait Nick Cassavettes írta, akit olyan mozifilmek direktoraként ismerhetünk, mint a 2004-es Szerelmünk lapjai vagy a 2006-os Alpha Dog (egyik főszereplőként Justinnal).

Timberlake és Bayer a szereposztással kapcsolatban úgy döntöttek, hogy „igazi színésznőt használnak”, így esett a választás a ma már kétszeres Oscar-jelölt Scarlett Johanssonra. A már 2007 elején is korrekt filmográfiával rendelkező actress (Elveszett jelentés, Leány gyöngy fülbevalóval, Match Point, A sziget, Füles, Fekete Dália, A tökéletes trükk) partnereként – Timberlake mellett – a magyar gyökerekkel is rendelkező Shawn Hatosy látható a 9 perc 22 másodperc hosszúságú videóban. A flörtöt, bulit, szexet, féltékenységet, verekedést és autós üldözést egyaránt felvonultató, ’50-es évek stílusát idéző What Goes Around… Comes Around Justin első olyan klipje volt, amely trágár nyelvezetet tartalmazott. A forgatás 3 napig tartott 2006 karácsonya és szilvesztere között Los Angelesben, majd a hajnali jelenetet már az új évben vették fel, január 8-án.

A videó azzal kezdődik, hogy Timberlake flörtöl Johanssonnal egy burleszk stílusú klubban, s bár a lány először visszautasítja a férfit, később mégis belemegy a románcba. Együtt lazítanak és isznak egy nagymenővel a klubból (Hatosy), és Timberlake meg is kéri a másik férfit, amíg távol van, figyeljen oda a lányra, nehogy valaki elcsábítsa. Ám mikor visszaérkezik, a lépcsőházban találja őket kettejüket csókolózva. Ettől haragra gerjed, nekiesik a másik férfinak és a lánynak is, aki elmenekül. Johansson bepattan 1967-es Corvette Sting Ray márkájú autójába, Timberlake pedig üldözni kezdi az éjjeli, kihalt utcákon Porsche Carrera GT-jével. A lány végül belerohan egy karambolt szenvedett égő kocsiba, autója a levegőbe repül, megpördül, és a tetejére fordulva landol az úttesten. Mire a férfi odaér, már csak Johansson autóból kirepült, a földön mozdulatlanul fekvő teste mellé térdelhet le. A klip vége utalás az 1960-ban készült Modern kaméliás hölgy befejezésére, amelyben az Elizabeth Taylor játszotta Gloria hasonló módon hal meg.

A videó premierje 2007. február 7-én volt az iTunes Store-on – ez volt egyébként az első klip, melyet először az iTunes oldalán lehetett látni, nem is csoda, hogy a leggyorsabban eladott pop promó lett, négy nap alatt 50.000 letöltést ért el. Egyben Justin Timberlake volt az első nagy előadó, aki videóklipet adott ki a letöltési platformon. 2007 szeptemberében a What Goes Around… Comes Around MTV Video Music Awardot nyert a legjobb rendezésért, illetve az év videója kategóriában is jelölték, de végül alulmaradt Rihanna Umbrella című klipjével szemben.

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, hu.wikipedia.org, origo.hu, imdb.com

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman:_Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It
6. rész: Daniel Radcliffe: Slow Club – Beginners
7. rész: Rupert Grint: Ed Sheeran – Lego House
8. rész: Natalie Portman: James Blake – My Willing Heart
9. rész: Mahershala Ali: Jay-Z – Adnis
10. rész: Robert Downey Jr.: Elton John – I Want Love

2021.10.01