Országos Könyvtári Napok 2021

Október 4-10. – színes programok a győri könyvtárban

orszagos-konyvtari-napok

A könyvtárak legszínesebb rendezvénye, az Országos Könyvtári Napok rendszerint október első hetében zajlik, az idén október 4. és 10. között. Ilyenkor szélesre tárulnak a bibliotékák kapui, hogy izgalmas, változatos és zömében ingyenes programokat kínáljanak minden korosztály számára.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2006 óta többféle hagyományt követve kerül sor a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára. 2021 egy kicsit más. Nem csak azért, mert alkalmazkodni kell a pandémia okozta helyzethez, hanem mert élvezhetjük a megváltozott körülmények pozitív hozadékait is. A könyvtáros szakma szerencsére viszonylag gyorsan reagált a kihívásokra, jelentősen bővült az online szolgáltatások köre, erősödött a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, figyelmet kapott a könyvtárosok tudása, helytállása. Arról se feledkezzünk meg, hogy felértékelődött a személyes találkozások lehetősége is. Ezért is lett az idei eseménysorozat mottója: Együtt. Működik!

Győrben a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, valamint fiókkönyvtárai (kivéve a felújítás alatt álló Központi Könyvtár felnőtt részlege) is tárt kapukkal várják a látogatókat. Azokat is bátorítják a betérésre, akik még soha nem jártak itt. Ismerkedésre a leginkább ajánlható az október 6-i nyílt nap, amikor a könyvtár minden részlegébe bepillantást nyernek az érdeklődők, lehetőség adódik a szolgáltatások alaposabb megismerésére. Ráadásként minden 5. beiratkozónak, illetve 50. látogatónak ajándékkal kedveskednek.

A hét többi napján is a megszokottnál kicsit zajosabb lesz az élet az előadások, a versenyek, foglalkozások és filmvetítés miatt. Különösen így lesz ez a Bezerédj-kastélyban, Ménfőcsanakon, ahol 2006 óta hagyományosan ilyenkor ünneplik a Magyar Népmese Hetét. Ilyenkor minden a mese jegyében zajlik: a kellő alaphangot a rajzpályázatra érkezett legszebb alkotásokból rendezett kiállítás adja meg, mesemondó versennyel adóznak Benedek Elek emléke előtt, egy igazi meseíróval, M. Kácsor Zoltánnal is találkoznak a gyerekek, Dobay-Nagy Annamáriával a meselabirintusban kalandoznak, és egész héten húzzák-nyújtják a meserétest. Aki nem hiszi, járjon utána!

Papírszínházas mesékkel várják az óvodásokat a Győrszentiváni Fiókkönyvtárban és a Kisfaludy Károly Könyvtárban is, a Központi Könyvtár Gyermekkönyvtárában pedig a Békakirály és Vas Henrik történetéhez kézműves foglalkozás kapcsolódik.

A felnőttekre is többféle esemény vár, így a Könyvklubban könyves beszélgetésre várják azokat, akik szívesen megosztják élményeiket, gondolataikat ezúttal Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye kapcsán. Ötórai Tea Klub vendége Horváth Gábor könyvtáros, hadtörténész technikus, aki ismeretlen ismerősökről, az aradi vértanúkról tart előadást „Egy utolsó istenhozzád” címmel (Győrszentiván). Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklatra vállalkozott a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére. 25 nap, három ország, 850 kilométer. Az erőltetett menet Bortól Abdáig. Az erről készült dokumentumfilmet (Radnóti nyomában) 6-án a Kisfaludy Könyvtár rendezvénytermében vetítik, majd találkozhatnak, beszélgethetnek a versvándorral.

Népszerűek az elmemozgató játékok, többféle közül is választhatunk. Összeköthetjük például egy kellemes városi sétával (október 4-15.), hogy megfejtsük az Időutazás Újvárosban című helyismereti füzet izgalmas feladványait. Ehhez kapcsolódóan a népszerű kisvonatos városnézés úticélja is Újváros a Bécsi kapu térről indulva. (A részvétel regisztrációhoz kötött: olvasoszolgalat.kisfaludy@gyorikonyvtar.hu) Helytörténettel kapcsolatos fejtörők Múltidéző képes történelem címmel a könyvtár Facebook-oldalán lesznek naponta, mintegy két hétig (október 6-15.) böngészhetjük a képes kérdéseket a közösségi portálon. Főleg a rendszeres könyvtárlátogatóknak ajánlják, hogy teszteljék tudásukat a könyvtárhasználati erőpróbán Ugrás a tudásba – Ki Mit Tud? címmel, amely online formában zajlik majd (október 5.). Ha pedig szívesen kutatnak, bíbelődnek a feladatokkal, válasszák a Köztünk élő Irodalom Évfordulók 2021 rejtvényfüzetét, amely nemcsak irodalmi, hanem – mondhatni – összművészeti témában tesz fel változatos formájú kérdéseket, határideje hosszabb, a hónap legvége, október 29.

A rendezvénysorozat kapcsán október 5-én az egy négyzetméterre jutó könyvtárosok száma megemelkedik a Kisfaludy Károly Könyvtár épületében, hiszen ekkor tartják a hagyományosan ilyenkor esedékes szakmai napot, amelynek idei témája A könyvtár jövője – a 2020-as évek könyvtára címmel a legújabb könyvtár törekvéseket állítja fókuszba.

Sokszínű a programkínálat, válogassanak kedvükre, vegyenek részt a szívükhöz legközelebb állón!
A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött. Regisztráció, érdeklődés: +36/96/328-022, olvasoszolgalat.kisfaludy@gyorikonyvtar.hu. A részletekről a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján, Facebook-oldalán tájékozódhatnak.
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

SzaSzi

2021.09.29