Vakond-túra – Összegzés kiállítással

SzaSzi tudósítása

vakond01

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Vakond-túra” című projektje a finiséhez érkezett. A pályázat (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01608) lezárásaként kiállítással összegzik az eddigi eredményeket. A megnyitón jártunk.

A Vakond túrák, Ki lakik a városban? Élő emlékezet – élő közösségek – élő város elnevezésű projekt célja alapvetően egy időutazás a római kortól napjainkig, amely Győr belvárosában részben a föld alatt, részben a föld felett valósult meg – útvonala a Belvárosból indulva a Várkazamata, a Régi Városháza, a Légópince és egy a vasút alatti létesítmény. A több helyszín több szervezet közreműködését eredményezte, így a MÁV, a Levéltár, a Fesztiválközpont, az Arrabona Városvédő Egyesület, a katasztrófavédelem, a Rómer Flóris Múzeum is részt vállalt a megvalósításban. „A meghirdetett 10 alkalomra fél nap alatt betelt a létszám, akár 50 alkalom is kevés lett volna, akkora érdeklődés kísérte” – hangsúlyozta Csepi László tűzoltó ezredes, a szövetség titkára a fotókiállítás megnyitóján.

Börtönök, bunkerek, kazamaták, alagutak – az eddig nem vagy csak részben látogatható helyek új összefüggésben kerültek bemutatásra a túrák alkalmával. A vár udvara és kazamatája több évtizede otthona a római kori és kora újkori emlékeket őrző kőtárnak. De vajon mire emlékeztetnek ezek a kövek? A Városi Levéltár, egykori Városháza pincéjéről sokan tudják, hogy börtönként funkcionált, a legenda szerint itt tartották fogva a lőcsei fehér asszonyt. A tragikus sorsú nőalak, Géczy Julianna története vajon milyen titkokat, összefüggéseket árulhat el a Rákóczi-szabadságharcról és az azt követő szatmári békéről? Igaz-e, hogy a város alatt alagút- és pincerendszer húzódik? Jártak-e már az Árpád úti légópincében? Ez az óvóhely sok érdekes emléktárgyával már egy évtizede a világháború mementója. A vasútállomás alatt húzódó légoltalmi helyiségekről, vagy az állomás melletti vörös téglás épület egykori funkciójáról bizonyára jóval kevesebben hallottak, ezért titkai a látogatókra az újdonság erejével hathatnak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az érintettek keresik a lehetőséget a program folytatására.

Az izgalmas kirándulások állomásairól, a föld mélyére vezető Vakond-túrák hangulatáról ad ízelítőt a 2021. szeptember 20-án megnyitott kiállítás, amely a héten még a Városháza aulájában látható, azt követően pedig, október végéig a Jókai utcai Ifjúsági Klub pincehelyiségében tekinthető meg.

Részletes információkat a gyorpv.hu oldalon találnak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.09.21