Komédiás beszélgetések – Találkozás Ungvári István színművésszel

Bári Edit írása

ungvari-istvan

2021. szeptember 18-án, délután 4 órakor a győri „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport tagjainak ismét lehetőségük nyílt egy „teátrumos” beszélgetésre a Komédiás Étterem különtermében, a csoport meghívását ezúttal Ungvári István színművész fogadta el.

Ungvári István – vagy ahogy mindenki nevezi, Pimpi – 1968. május 25-én, hajnali 3 óra 24 perckor született Karcagon, ahonnét hamarosan Ebesre költöztek. Az általános iskolai évek után az Egri csillagok című regény hatására megfogalmazódott benne a gondolat, hogy katonatisztnek tanul. A sorsszerűség vagy a véletlen azonban úgy hozta, hogy egy sikertelen felvételi után Szegedre került, ahol mozdonyvezetőnek készült.

1982-ben, a középiskolai irodalmi színpadon kipróbálta magát, tehetségére fel is figyeltek, és már a végzős évfolyam alatt a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, így nem csoda, ha szinte „csont nélkül”, még az érettségi előtt felvételt nyert a színművészetire. 1991-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és 1991-1992-ben a Játékszínben Dosztojevszkij A Karamazov testvérekjében Szmergyakovot, Nagy András Magyar három nővér című művében pedig Soós Bertalan századost alakította. 1992-től 1995-ig a Budapesti Kamaraszínházban volt látható, azóta pedig a Győri Nemzeti Színház társulatát erősíti.

A kérdésre, honnét jött a Pimpi becenév, megtudtuk, hogy 1986. augusztus 21-én, reggel ¾ 7-kor a Zalaegerszegre tartó vonaton leendő osztálytársaival – akik közül többen színházigazgatók lettek – indultak sorkatonai szolgálatot teljesíteni. Mindenkinek volt beceneve rajta kívül, de ez nem sokáig maradt így, mert percek alatt kialakult Pistiből a Pimpi.

Ungvári Istvánt a győri közönség főleg prózai szerepeiről ismeri, hiszen számos ikonikus darabban nyújtott fantasztikus alakítást, azonban Pimpi a kellemes orgánumú beszédhangja mellett énekhangját is megcsillogtatta, hiszen már 1996-ban, a TehátRum zenekar énekeseként debütált, és meghívást kaptak a Gundel étterembe, sőt látható és hallható volt Vastag Tamás Swing estjén is.

A találkozó folyamán beszélgettünk szerepekről, pályatársakról és olyan színészóriásokról, akikre Ungvári István példaképként tekint, többek között Agárdy Gábor, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Csákányi László. A 2021/2022-es évadban három új bemutatóban is láthatjuk majd. Az öldöklés istene című darabban lesz látható Michel Houllié szerepében, a Szerelmes Shakespeare című vígjátékban pedig Wessexet fogja alakítani, valamint a 2022 márciusában bemutatásra kerülő A végítélet napja című előadásban is élvezhetjük majd a játékát.

Pimpi a győri színházrajongóknak végezetül még egy dolgot elárult: a birkapörkölt isteni eledel, de csakis és kizárólag a karcagi birkapörkölt!

Ungvári Istvánnak köszönjük, hogy elfogadta a meghívást, a csoporttal töltött időt és a győri színházban az eddigi 26 év alatt nyújtott élményt, amellyel a színházlátogató közönséget megajándékozta. Kívánunk neki sok sikert és még legalább ugyanennyi időt ezen a varázslatos pályán!

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2021.09.22