Mongol

Filmajánló

Szergej Bodrov orosz rendező filmje, a Mongol Dzsingisz kán életének korai szakaszát dolgozza fel, és a mongol birodalom fennállásának 800. évfordulójára készült. A rendező – tervei szerint – három filmet szentel a történelem egyik legnagyobb hódítójának, melynek már nyitódarabja is sikeresnek mondható: 2007-ben versenyben volt a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarért, és jelölték az Európai Filmdíjra is.

A több, mint két órás történelmi kalandfilm a gyermek Temüdzsin (Dzsingisz kán) útját meséli el, ahogy egy árva fiúból eléri a minden mongolok kánja címet. A történetben domináns szerepet kap a hadvezér, valamint feleségének mély és erős szerelme, mely végig segíti őt útján. A másik ember, akinek sorsa összekapcsolódik Temüdzsinével, fogadott testvére, Dzsamuka, aki szintén szeretne a mongolok urává válni, és erős hatalomvágya megmérgezi a testvéri viszonyt.

Temüdzsinnel kilencéves gyermekként találkozunk, ő a törzs vezetőjének fia, ám miután apját megmérgezik, menekülnie kell, mert apja egyik gyáva alattvalója kihasználván a helyzetet hatalomra tör, és nem nyugszik, amíg meg nem öli a törvényes utódot. Temüdzsinre innentől kezdve megpróbáltatások sora vár, magányos farkasként nő fel a prérin. A próbák megedzik jellemét, és megerősítik hitét, kapcsolatát a mongolok istenségével, Tengrivel, aki úgy tűnik, segíti útját. Többször kerül életveszélybe, de végül sorsának és képességeinek köszönhetően a Mongol Birodalom urává lesz, mely a világtörténelem valaha volt legnagyobb kiterjedésű egybefüggő területet uraló államalakulata volt (35 millió km2), és több, mint 150 évig állt fenn.

Dzsingisz kán erős hite nem jelentett kizárólagosságot: az uralma alatt álló területeken engedélyezte a szabad vallásgyakorlatot. Természetvédelmi törvény is fűződik a nevéhez, ugyanis törvénykönyvében tiltotta a patakok szennyezését. Olyan hírközlési rendszert hozott létre, melynek eredményeképpen a lovas futárok napokon belül jutottak el a birodalom egyik végéből a másikba. Rendeletet bocsátott ki az utak és a kereskedők védelmére, s ezt be is tudta tartatni. Ennek hatására megélénkült a kelet-nyugat irányú kereskedelem: a nyugat termékei és új ismeretei (gyógyszerek, textiltermékek, a csillagászati, naptári és más tudományos ismeretek) elterjedtek Kínában is, s ezzel párhuzamosan számos kínai találmány vált ismertté Európában.

A film orosz-kazah-német koprodukcióban készült, a főszerepet az ismert japán színész, Asanu Tadanobu játssza művészi egyszerűséggel és nagy szuggesztivitással. Kínai partnere, a fogadott testvérét alakító Honglei Sun, feleségét pedig az eddig teljesen ismeretlen mongol származású Khulan Chuluun játssza nagy meggyőző erővel és kiforrott eszközökkel. A film értékei közé tartozik lenyűgöző látványvilága is.

Szabados Éva

2015.02.09