Az ottobeureni bencés apátság könyvtára

Csodálatos könyvtárak 6. rész – tmoni írása

ottobeuren-bences-apatsag

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most az ottobeureni bencés apátság könyvtárát.

A németországi Ottobeuren bencés apátságának régi könyvtárának (Bibliotheca Ottenburana) eredete a kolostor alapításának idejében, 764 körül van, de külön scriptorium léte csak a 12. századtól bizonyítható.

ottobeuren-bences-apatsag

A 18. században a barokk kolostorkomplexum új építésének részeként a könyvtárszobát Johann Baptist Zimmermann (1680-1758) építette, és Elias Zobel (1677-1718) csodálatos mennyezeti festményeivel díszítették. A barokk helyiség tökéletesen illeszkedik az építmény egészébe. Az 1802-es szekularizáció során a kolostort ideiglenesen feloszlatták, a könyvtárszobát lezárták, de a könyvek nem csekély része Ottobeurenben maradt. 1829-ben az állomány egy részét két szekéren átvitték az augsburgi könyvtárba, de a többi maradt. 1835-ben a kolostort újjáépítették, 1842-ben pedig I. Ludwig bajor király (1786-1868) úgy döntött, hogy a könyvtárat meg kell őrizni integritásában és egységében, s tulajdonjogát és felügyeletét visszaadta az eredeti tulajdonosnak. Később a kolostor szervezetileg beolvadt az augsburgi egyházmegye bencés apátságába, ahonnan a bibliotéka számos kéziratot és könyvet kapott. Csak 1918-ban lett újra önálló Ottobeuren.

ottobeuren-bences-apatsag

Az 1718-ban készült barokk helyiségben 44 oszlop támogatja a csarnok körüli galériát, és középen Pallas Athéné szobra áll. A bölcsesség istennője így nemzedékről nemzedékre őrzi a fehér polcokon itt tárolt tudás gazdagságát.

ottobeuren-bences-apatsag

Ma a gyűjtemény számos középkori kéziratot, 457 ősnyomtatványt (1500-ig szedésnyomással készült könyv) és antikvát (16. századi nyomtatott könyv), valamint 15.000 fehér disznóbőrbe kötött kötetet tartalmaz.

ottobeuren-bences-apatsag

Az ottobeureni bencés kolostor scriptoriumában készült kb. 1164-ben az Ottobeuren Gradual, melyet valószínűleg az apátság 400. évfordulójára rendeltek meg. A 12. századi kézzel másolt és illusztrált latin nyelvű misekönyv három példányának létezéséről tudunk. Egy az angliai The Wormsley Library tulajdonában van, kettőt pedig a Sotheby's aukciós ház adott el: egyet 1981-ben 1,46 millió dollárért, egyet pedig még 1887-ben.

ottobeuren-bences-apatsag

Németország egyik legszebb könyvtára tudományos célból kívülállók számára is hozzáférhető, de csak írásos regisztráció és jóváhagyás után használható. Megtekintése a kolostor múzeumával együtt lehetséges 2022 júliusa után, mert éppen felújítás alatt áll.

tmoni

Forrás: Wikipedia (német), a kolostor honlapja, Frankfotografie Blog, The Morgan Library & Museum, The New York Times

A képek a Wikimedia Commons gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára
5. rész: Anna Amalia Hercegnő Könyvtár

2021.09.13