Írd meg 100 szóban Varró Dánielnek a legkedvesebb budapesti történetedet!

Indul a nyolcadik 100 szóban Budapest pályázat

budapest-szaz-szoban-01

Nyolcadik alkalommal indította útjára a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot a Mindspace. Idén is bárki pályázhat bármilyen történettel, legyen szó vámpírokról és zombikról, egy bombáról a kamrában vagy akár egy tinder randiról. A lényeg, hogy egyetlen budapesti történet se maradjon a fiókban!

A történetíró pályázatnak továbbra is csak két szabálya van: a sztorik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál és Budapestről kell szólniuk. A száz legjobb írás ősszel egy POKET zsebkönyvben jelenik meg illusztrációval együtt.

A pályázatokat szeptember 30-ig a 100szobanbudapest.hu oldalon küldhetik be a pályázók.

A hagyományokat megtörve 2021-ben nem csupán 13 történethez készítenek kortárs magyar grafikusok – többek között Hitka Viktória és Moroncsik Ádám – illusztrációkat, hanem a legjobb huszonhárom pályázathoz. Egy város, huszonhárom kerület, közel kétmillió lakos és napi számtalan élmény. Azért, hogy ezek az élmények mindenhol felbukkanhassanak, a 23 fővárosi kerület mindegyikében kikerül majd egy-egy történet és a hozzá készült grafika.

A zsűri tagjai Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró – a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje –, Szemes Botond irodalmár, kultúratudós és Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó. 

A tavalyi évben rekordszámú pályamű, több, mint 2300 történet érkezett a felhívásra, és a szervezők abban bíznak, ez a szám 2021-ben tovább növekszik. Az első három helyezett idén is pénzjutalomban részesül és a 18 éven aluliakat külön díjazzák. A fődíj 100 000 forint.

A pályázat ötletét a chilei Plagio csapata által 20 éve szervezett Santiago en 100 palabras elnevezésű felhívás adta. A budapesti pályázat is az irodalom és a városi lét összefonódását segíti elő, igyekszik minél szélesebb közönséget arra ösztönözni, hogy klaviatúrát ragadjon, és részese legyen a közös történetek elmesélésének. A 100 szóban Budapest pályázat nyolcadik éve ad teret annak, hogy minél többen elmeséljék budapesti történeteiket, a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand közös projektjeként, utóbbiak támogatásával valósul meg.

Az eredményhirdetésre november 17-én, Budapest születésnapján kerül sor.

budapest-szaz-szoban-03

2021.09.09