Irodalmi fesztivál – versek a zene hangján, a múlt bűvöletében és az összetartozás jegyében


liblab01

Az irodalom és a könyvek népszerűsítését elősegítő Irodalmi fesztivált tartottak 2021. szeptember 1-jén a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében. A rendezvénysorozaton több felvidéki előadót megismerhettek a vendégek.

Az Interreg Szlovákia-Magyarország SKHU/WETA/1901/4.1/301. számú LIBLAB elnevezésű közös projekt célja a határ menti társadalmi összetartozás erősítése helyi együttműködésekkel, szakmai kapcsolatok kialakításával.

Ennek keretében elsőként Zsapka Attila és barátai koncertjén megzenésített verseket hallhattak az érdeklődők. Repertoárjukban klasszikus (például József Attila, Tompa Mihály, Nagy László) és kortárs költők (például a szombathelyi Böröczki Mihály) művei szólaltak meg. Zsapka Attila a felvidéki magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakja, gitáros, énekes, zeneszerző, a Kor-Zár verséneklő együttes alapító tagja. Több évtizede alkot, zenekaraival és szólóban is a magyar irodalom remekeit zenésíti meg, neve összefonódott a költészettel, kis túlzással a Felvidék minden színpadán állt már. Feladatának érzi, hogy az iskolákban is népszerűvé tegye a verseket, mégpedig a zenén keresztül, amely az ő hangszerelésében színes, populáris. Három, szintén felvidéki kötődésű zenésztársával, Sipos Dávid szaxofonossal, Farnbauer Péter basszusgitárossal és Benkó Ákos dobossal (aki a 2012-es Jávori Vilmos Dobverseny nyertese) virtuóz játékkal hódították meg a közönséget. Ugyanakkor tisztelettel adóztak a közelmúltban elhunyt két pályatárs, Kátai Zoltán és Dinnyés József énekmondók emléke előtt. A Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében remek hangulatot teremtettek, amit a közönség vastapssal hálált meg.

Zenés formációjukat Olasz István, a Komáromi Jókai Színház Ferenczi Anna-díjas művésze követte. Előadását három blokkra bontotta. Elsőként Örkény Egyperces novelláiból adott elő néhányat, majd a szerelem sokféle árnyalatának bemutatását célzó verscsokor következett, végül egy kis „felvidéki csemege”, Szász Pál mátyusföldi írásaiból, „fitolegendáiból”.

Tóbisz Tinelli Tamás előadóművész, a Misztrál zenekar egyik alapító tagja, énekese és dalszerzője önálló műsorral érkezett. Énekmondóként, egy szál gitárral idézte a Daliás időket, Toldi alakját. Múltidéző dalai 2017-ben az Arany János-emlékév alkalmából jelentek meg, ezekből válogatott. „12 éves koromban megpróbáltam megzenésíteni a Toldi Előhangját, nagyon örültem, amikor 40 esztendős koromban létrejöhetett egy olyan lemez, amelynek ez a fő dala” – mesélte a vendég, aki Arany Jánosta szíve csücskének” érzi, mert „olyan hősi kort jelenít meg néhány versében, amit átéltem gyermekként, amikor álmodozva szaladgáltunk az öcsémmel a krasznahorkai várban, illetve a bajmóci várban és egyéb helyeken”.

Az irodalmi élményekkel tartalmas napot a Karzat Színház Baross úti előadása zárta. Győr 750 – Pillanatképek Győr történetéből című utcaszínházi produkciójuk igazi vurstlihangulatot varázsolt a sétálók, nézelődők örömére. A múltbéli kalandozásra az időkerék pörgetésével „szállhattak be” a vállalkozó kedvűek, hogy aztán a jelképes vár kövei mögött megelevenedjen az a néhány jellegzetes történés Győr 750 évéből, melyek nevezetes szereplői Szent István király, Napóleon, Széchenyi István és még sokan mások.

SzaSzi
Fotók: Pozsgai Krisztina

2021.09.06