Győr 750 – A Győri Antológia Közösség különkiadású kötetének bemutatója

A 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapokon

gyak-unnepi-konyvhet

A 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok keretében a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) szeptember 3-án, pénteken 17 órai kezdettel a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében tartotta a Győri antológia különkiadású kötetének bemutatóját Győr 750 címmel.

A Győr 750 a város jubileumi fennállásának tiszteletére összeállított és kiadott könyv. A 240 oldalas, pasztellszürke, keménytáblás kötet méltó az ünnep fennköltségéhez: a címoldalon a Városház homlokzata látható az évforduló feltüntetésével, alatta a város címerével. A kiváló nyomdai munkálatok a Palatia dolgozóit dicsérik.

Az I. részben a GYAK íróinak, költőinek alkotásai (versek, kisprózák, visszaemlékezések, regényrészletek) olvashatóak a város történelmi-politikai eseményeiről, nevezetes helyeihez kapcsolódó élményeikről. A versek – különböző formákban és terjedelemben – vallomásos jellegűek, telve Győr iránti őszinte rajongással, szépséggel, zeneiséggel, hangulati elemekkel. Megemlítésre méltó újdonság Csáky Anna Szigeti Endre által megzenésített verse (17. oldal), amely digitálisan is meghallgatható a szöveg alatti link beírásával, illetve az ott látható QR-kód okostelefonnal történő leolvasásával.

A II. rész a kiadvány színes képanyagát tartalmazza, az alkotóközösség képzőművészeinek, fotósainak munkáit Győr és környéke természeti szépségeiről, híres épületeiről, kulturális, művészeti életéről. Mindez beágyazva közelmúltunk történelmébe (a 2013-as árvíz, a Baross híd 2014-es felújítása, életképek az újjávarázsolás előtti vásárcsarnokból, a Győri Könyvszalonok díjazottjai, ikonikus színházi előadásaink pillanatai, Petőfi Ifiházunk lebontásának megrázó képei vagy a méltán híres Hangraforgó együttes rendezvényein készített fotók).

Az Ünnepi Könyvhéten bemutatott műsor Csáky Anna Ünnep és szerelem című, Szigeti Endre által megzenésített és gitárkíséretével előadott versével kezdődött. A megjelenteket Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője köszöntötte.

A vendégek között jelen volt Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház új igazgatója (csupán egy rövid bekukkantásra hagyhatta magára társulatát), dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Szinnyei József-díjas igazgatója, az antológiaközösség tagja, valamint Radek József igazgató és Mesics Róbert kiadványszerkesztő a Palatia Nyomda és Kiadó Kft-től.

A szép számú közönség frappánsan megszerkesztett, 45 percnyi változatos műsorban gyönyörködhetett, melyben az antológiaközösség tagjai (Csáky Anna, Cseke J. Szabolcs, Gősi Ferenc, Kecskés Rózsa, Kozák Ágnes, Olasz Valéria, Rácz Katalin, Varga Lajos, Vehofsics Erzsébet) saját és társaik írásaiból (versek, kisprózák) olvastak fel egyet-egyet, miközben a kötet képanyagából összeállított alkotások kivetítése folyamatosan megjelent a színpad mögötti falon. A dobogón a háttérben Németh Gizella textilművész két gyönyörű munkája volt „élőben” is látható. A rendezvényt Weöres Sándor Öröklét című, Szigeti Endre által megzenésített és gitárkísérettel előadott verse zárta.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2021.09.07