Győri képeskönyv, életrajzi lexikon és az elbukott labdarúgó-válogatott balladája

A győri Ünnepi Könyvhét – 2. nap

gyori-kepeskonyv-unnepi-konyvhet

Szeptember 3-án, pénteken folytatódtak a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok programjai a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában, valamint a Baross úton. Biczó Zalán életrajzi lexikont mutatott be, Benedek Szabolcs balladát egykori labdarúgó-válogatottunkról, a Győri Antológia Közösség jubileumi kötettel jelentkezett, valamint a könyvtár nagyszabású saját kiadványa, a Győri képeskönyv is prezentálásra került.


Orbánné Horváth Márta – Galambos Krisztina – Szabó Béla: Győri képeskönyv
(Szilvási Krisztián írása)

Bár már egy városi sajtótájékoztatódr. Dézsi Csaba András polgármester vezetésével és a könyvtár igazgatója, dr. Horváth Sándor Domonkos prezentálásával – megelőzte a Győri képeskönyv bemutatóját, szeptember 3-án, pénteken 18 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében a szerzők jelenlétében végre részleteiben is megismerkedhettünk az intézmény legújabb kiadványával. A kötetben 426 oldalon 554 szócikk és ezernél is több színes mozaik mesél a városról, nemcsak esztétikai élményt nyújtva, hanem pontos, hasznos helytörténeti információkkal is szolgálva.

A rendkívül igényes kötet tartalmi része Orbánné dr. Horváth Márta (a címlapkép jobb szélén) helytörténeti kutató és Galambos Krisztina (jobbról a második) szaktájékoztató könyvtáros munkáját dicséri, míg a csodálatos fotók Szabó Béla fotóművész átvitt értelmű és szó szerinti objektívjét. Dr. Horváth Sándor Domonkos bevezető-köszöntő szavai érthetően helyezték képbe a most megjelent kiadványt, amely után Bajzát Zsuzsi (balról a második) rádiós szerkesztő, műsorvezető vette át a moderátori szerepkört.

Mindennek az alapötletét, a valódi „őstörténetet” Orbánné dr. Horváth Márta mesélte el a termet megtöltő közönségnek: még tájékoztató könyvtárosként dolgozott, mikor munkája során ráébredt arra, hogy Győr köztéri alkotásai, emléktáblái és emlékművei nincsenek sehol összeszedve egyetlen kiadványban, így gyűjtőmunkába kezdett. A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár (a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér „elődje”) kiadásában aztán 2001-ben jelent meg a Győri emlékhelyek és köztéri alkotások (majd 2006-ban átdolgozva és bővítve), amely a mostani képeskönyv alapját is jelentette. A teljes „reboot”-hoz az immár hosszú évek óta nyugdíjas Orbánné maga mellé vette Galambos Krisztinát, a győri könyvtár egyik jelenlegi szaktájékoztató kollégáját, és ketten együtt közel 4 év alatt teljesen feltérképezték (újra) a várost – 1686-tól napjainkig terjednek az összegyűjtött emlékek.

Arra törekedtek, hogy a szóbeszédek és legendák mögé lássanak, a tényekre alapozzanak. Majd aztán természetszerűleg jött mindehhez a gyűjtőmunkához kapcsolva a fényképes illusztrálás kérdése. Szabó Béla EFIAP fotóművészt kérték fel a munkára, aki először persze kimondottan fotóalbumban gondolkodott, de végül a trió, velük együtt pedig a kép és a szöveg is ideális konszenzusba került. A kötet képanyaga nagyjából 10 évet ölel fel, az új (még hiányzó vagy frissítésre szoruló) fotók elkészítése 3 évig tartott, melyekhez Szabó Béla drónt is igénybe vett. A kiadvány szerkezete több pilléren nyugszik, végső formája az album-struktúra figyelembevételével az olvasmányos- és adattár jelleg összehangolása mentén alakult ki.

A rendezvény második felében a három szerző által kiválasztott „kedvencek” kerültek bemutatásra kivetítve, részletes magyarázattal, melyek során minden jelenlévő a saját szemével is meggyőződhetett arról, mennyire értékés, látványos és csodálatos kiadványról is van szó. A Győri képeskönyv megvásárolható a Kisfaludy Károly Könyvtárban, illetve a Lokálpatrióta – Belvárosi Könyves Polc üzletében.


Biczó Zalán: Életrajzi lexikon a Győri Magyar Kir. Állami Főreáliskola…
(SzaSzi írása)

biczo-zalan-unnepi-konyvhet

A Révai Miklós Gimnáziumban, illetve elődintézményeiben dolgozó, alkotó nagy tiszteletű tanároknak állít emléket, ugyanakkor hiánypótló alapkutatási segédlet Biczó Zalán munkája, amelynek címe Életrajzi lexikon a Győri Magyar Kir. Állami Főreáliskola, a Szab. Kir. Győrbelvárosi Nyilvános Alreáltanoda és a Győri Királyi Nemzeti Főbb Rajzoló Iskola tanárairól, amelynek bemutatójára érkezett szeptember 3-án, pénteken 13 órára a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermébe a szerző.

Biczó Zalán a Széchenyi István Egyetem Jogi Szakkönyvtárának könyvtárosa, helytörténész, aki személyes indíttatásáról, korábbi munkáiról is beszélt, majd bemutatta a kötetet. A lexikon ábécé sorrendben 142, az iskolához köthető személy életrajzi adatait közli az 1887-1935 közötti időszakból. A kutatómunkát megkönnyítette, hogy a gimnázium rendszeres évkönyvet adott ki, és a tanulmányok mellett a tanári kar bemutatására is gondot fordítottak. A gimnázium nemcsak évkönyvekkel, hanem rendszerezett fotógyűjteménnyel is hozzájárult az információgyűjtéshez. Erről Szalai Zsolt, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa árult el néhány gondolatot, majd az 1880-as évektől egészen 1919-ig készült fotókból álló érdekes válogatást láthattak az érdeklődők. Régmúlt idők képkockái nemcsak szigorú tanárarcokat őriztek meg, hanem meséltek például az intézményben folyó művészeti és sportéletről, sőt az iskolán kívüli kirándulásokról is. A kötet szerzői magánkiadásban jelent meg.


Benedek Szabolcs: Ballada egy csapatról – A ’86-os válogatott története
(Szilvási Krisztián írása)

benedek-szabolcs-hajszan-gyula

Benedek Szabolcs (a képen balra) évről évre visszatérő vendége a győri Ünnepi Könyvhetek (és a Győri Könyvszalonok) programjainak. Az 1973-as születésű, József Attila-díjas író munkáinak műfaji- és témafelölelése egészen rendkívülien színes: történelem, zene, fantasy, sport, szociográfiai igényű és mélységű korszakábrázolás. Legújabb könyve, amellyel szeptember 3-án, pénteken 16 órakor érkezett a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményébe, az 1986-os – egyszerre dicsőséges és csúfosan megbukott – magyar labdarúgó-válogatott történetét meséli el.

A szerzővel a könyvbemutatón ketten is társalogtak: Dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója moderátorként vezette a beszélgetést, míg vendégként az egykori RÁBA ETO labdarúgócsapatának felejthetetlen csatára, balszélsője, a 37-szeres válogatott, ma önkormányzati képviselőként tevékenykedő Hajszán Gyula (a képen jobbra) adott igazán „élő” keretet és mélységet a kötetben leírtaknak.

Benedek Szabolcsnak a Ballada egy csapatról már a második könyve, amely a labdarúgás témáját boncolgatja: a 2013-as Focialista forradalom az elvesztett 1954-es világbajnoki döntő utáni eseményeket állítja középpontba történelmi dokumentumokon alapuló cselekményében. A szerző érdeklődése az 1980-as évek elején-közepén fordult a labdarúgás felé, pontosan akkor, amikor a RÁBA (Vasas) ETO – és színeiben Hajszán Gyula – a fénykorát élte a magyar és a nemzetközi porondon egyaránt. Édesapja után „hagyományként” örökölve lett a Budapest Honvéd rajongója, és bizony látta kedvenc csapata ellen játszani Hajszánt is. Éppen ezért a mostani könyvbemutató számára egyben valóságos „nagy találkozás” is volt azzal a focistával, akit a soraiban tudhatott az 1986-os mexikói világbajnokságon kudarcot vallott válogatott (bár „politikai” okok miatt egyetlen percet sem tölthetett a pályán).

Így teljességgel Hajszán Gyula szemszögén keresztül pillanthattunk bele a ’86-os válogatottat és szereplését övező túlzott elvárások társadalmi, politikai, valamint szakmai hátterébe, amelyet Benedek Szabolcs úgy fogalmazott meg, hogy „egy bukdácsoló, végóráit élő rendszer válsága” adta a hamis illúziókba való menekülést. Az akkori éra ugyan még a szocializmus intézményei mentén épült fel, de a háttérben már jócskán repedezett. A szerző korabeli források és az egykori szereplőkkel való személyes beszélgetések nyomán nemcsak annak járt utána, hogyan zuhant le ez a csapat szédítő sebességgel a csúcsról, hanem annak is, hogyan emelkedett föl ekkora magasságokba.

Mindezeket pedig szélesebb perspektívába helyezve a győri legenda, Hajszán Gyula mesélt a focival való megismerkedéséről, az akkori családi- és sportkörülményekről, pályafutásának alakulásáról, a Mezey György-vezette válogatottról, a felkészülésről, a mexikói viszonyokról – a történetekből pedig nem maradhatott ki a politikai háttér, az akkori viszonyrendszer az emberek és egyesületek között – összességében mindaz, amelyről Benedek Szabolcs könyve szól.

aranyalma-paros-unnepi-konyvhet

A könyvtárban zajló programokon kívül pénteken is csodás napfény hívogatott a Baross úton sorakozó tucatnyi könyvárus standjaihoz, melyek remek kedvezményekkel várták az írott szó rajongóit. Mindehhez a Szent György díszkút környékén zenés-kézműves programokba is kapcsolódhattunk: az aláfestő muzsikát az Aranyalma páros (a képen) szolgáltatta, a MOKKA Alkotócsoport pedig kreatív délutánt tartott az érdeklődőknek.

A 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok csütörtöki rendezvényeiről képes összefoglaló a könyvtár Facebook-oldalán tekinthető meg, a csütörtöki programokról pedig itt írtunk.

SzaSzi, Szilvási Krisztián
Fotók: Óbert Klára, Vas Balázs

2021.09.04