Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!

Hát ez csúcs! 26. rész– SzaSzi írása

nadasdladany01

Impozáns megjelenésű, ősöket „felvonultató” csarnok, előkelő főúri szalon méretes zongorával, dohányzó szoba biliárdasztallal, hangulatos télikert kilátással egy hatalmas angol parkra, óratorony, egy különlegesen szép, fából faragott könyvtár, gyerekszoba korabeli játékokkal, a nevelőnő szobája, felnőtt háló, és még sok korhű holmi, ritka kincsek, mind egy letűnt korról, lakóiról, szerelmekről mesél a megújult nádasdladányi kastély.

Nem volt ez mindig így, hiszen az 1870-es években épült Nádasdy-kastély stílusában Magyarországon, sőt az egész Kárpát-medencében egyedülálló, az angol Tudor-kort idéző, historizáló épület a II. világháború után sok más magyar kastélyhoz hasonló sorsra jutott. Gazdája a fronton elesett, a birtokot kifosztották, később a családot kilakoltatták, a kastély ezután volt szakszervezeti üdülő, tőzegüzem, varroda és posta is, a korábbi kápolnában boltot, majd rendőrséget rendeztek be, de óvodaként és kényszerszállásként is szolgált. Az épületet csak 1993-ban nyilvánították hivatalosan műemlékké. Nem csoda, hogy a felújítás számos eleme komoly kihívást jelentett, néhol egyenesen egy „lehetetlen küldetéssel” ért fel. Például a könyvtárterem falát gomba támadta meg, így mind a burkolatot, mind a faelemeket sok helyen teljesen újra kellett építeni.

nadasdladany17

2018 és 2021 között a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül végrehajtott hatalmas rekonstrukciónak köszönhetően igazi, különleges kis „ékszerdobozzá” vált az épület, ahol az ide látogatók elmerülhetnek a háború előtti főúri világban. A falakat körüllengi a romantika, talán azért is, mert az egykori tulajdonosok, Nádasdy Ferenc gróf és gyönyörű felesége, Zichy Ilona akkoriban kuriózumnak számító, őszinte szerelmi házassága ihlette ezt a korának minden kényelmével ellátott családi fészket. A közös tervezgetésnek és szenvedélyüknek szomorú tragédia vetett véget, az akkor 24 éves Ilona kolerában meghalt, így a kastélynak már nem lehetett a lakója. A gróf hűen ápolta felesége emlékét, a falakat a gyönyörű ifjú asszony képeivel ékesítette, és soha nem házasodott újra. Otthonát viszont mindenféle „csúcstechnikával” felszereltette. A legérdekesebbek talán az uraság és a személyzet kommunikációját segítő beszélőcső, a légfűtéses rendszer, amivel a földszinti helyiségeket fűtötték az alagsori kazánokból, vagy a kastélyt és a különálló konyhaházat összekötő ötven méteres alagút, benne a síneken közlekedtetett étel- és szennyeskocsik. Az óratoronyban egy hatalmas víztározó biztosította a vezetékes vizet, ezért az épületben mindenhol volt vízöblítéses angolvécé. 1910-ben pedig már a villanyvilágítást is bevezették.

nadasdladany08

A békeidőkben igazi vendégszerető hely volt ez: vendégségek, főúri ebédek, bálok, kerti ünnepségek, vadászatok, esküvők és sportesemények követték egymást egészen a háborúig. Ma minden restaurált és rekonstruált részlet időutazásra csábítja itt az érdeklődőt, amelynek nemcsak szemlélője, hanem részese is lehet, hiszen biliárdozhat a szalonban, kávézhat a télikertben, fotóalbumokat, korabeli újságokat lapozgathat egy kényelmes korhű fotelban, bámulhatja a parkban sétálókat, vagy akár piknikezhet, (terv szerint a későbbiekben) csónakázhat a tavon, egyszóval úgy érezheti magát, mintha vendégségbe érkezett volna a Nádasdyakhoz. Hogy mindez lehetséges? Igen, mert például a bútorok, a berendezés egy része korhű rekonstrukció. Az eredetiek jó része ugyanis elpusztult, elveszett, de a leírások és fotók alapján sikerült adományokból, vásárlásból, letétekből pótolni, de sok eredeti festmény és műtárgy is visszakerült otthonába (pl. Benczúr Gyula képe az építtető házaspárról, Nádasdy Ferencről és Zichy Ilonáról). A nagy gonddal berendezett termek közül kétség kívül az Ősök Csarnoka a legimpozánsabb, a fából faragott galériás könyvtár (a Nádasdyak korában a falubeliek számára is látogatható volt) egy gyöngyszem, de a gyerekszoba kedves játékaival is biztosan kedvence a legkisebbeknek.

Az épülethez és a családhoz kapcsolódó legérdekesebb történeteket érdekes kisfilmek mutatják be, például az építtetők legendás szerelmét, a leghíresebb Nádasdy-házaspárok életét, vagy éppen a kastély építését 3D-ben. A rezidencia korabeli technikai érdekességeit és különleges eszközeit (pl. a beszélőcső-hálózatot) pedig animációs filmekből ismerhetjük meg. Az épület kedvelt forgatási helyszín: itt vették fel például az Underworld, a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit, illetve több magyar filmben is felismerhetjük, így a Hanussenben vagy A gyertyák csonkig égnek címűben.

A Nádasdladány ikonikus helyszíne újra látogatható, interaktív múzeum, korhű időutazás, felejthetetlen élmény.

SzaSzi
Fotók: Horváth Csaba

Forrás: nadasdladanyikastely.hu

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete

2021.09.01