VIP vacsoraestek, zenés közönségtalálkozók, Kocsis Dénes

Bári Edit beszélgetése Leányváriné Szádóczki Irén szervezővel

leanyvarine-szadoczki-iren-kocsis-denes

2021. augusztus 27-én már 9. alkalommal került sor egy olyan rendezvényre Leányváriné Szádóczki Irén jóvoltából, melynek meghívott vendége Kocsis Dénes volt, aki Győrött az Elisabeth című musical Halál szerepében debütált. Ennek apropóján beszélgettünk a szervezővel arról, hogyan és mikor jött az ötlet az ilyen összejövetelek megszervezésére, és miért pont ez a színművész a választottja.

Mivel foglalkozol, amikor éppen nem egy közönségtalálkozó vagy zenés vacsoraest – nem kis munkával járó – létrehozatalán tevékenykedsz?

A táti német nemzetiségi iskolában tanítok magyart és németet, negyedik osztályosok osztályfőnöke vagyok.

Jól gondolom, hogy a zene mindig része volt az életednek?

Igen. 6 éves koromtól foglalkozom zenével, játszom zongorán, klarinéton, voltam fúvószenekari tag, tanultam egyházi zenét, karvezetést, 14 éve tagja és 10 éve vezetője vagyok a Nyergesújfalui Német Nemzetiségi Dalkörnek. Régen magántanárnál tanultam énekelni, és körülbelül két éve újrakezdtem.

Az éneklésre szeretnék majd még visszatérni, de ha már Kocsis Dénes, akkor színház. A színház világa, varázsa mikor fogott meg téged annyira, hogy vérbeli rajongó vált belőled?

Középiskolás korom óta járok színházba, majd körülbelül 6 éve a Madáchban bemutatott Nyomorultak című musical volt az a pont, amely miatt egyre sűrűbben kezdtem látogatni az előadásokat.

Mikor láttad és hallottad Kocsis Dénest először játszani, énekelni?

Ha jól emlékszem, öt éve, aztán később volt Tatán egy musical est, ahol Dénes fellépett, és mély benyomást tett rám. 2018 áprilisában félve, remegve (nevetés) megszólítottam, beszéltünk pár szót, majd azt mondta, „gyertek el a Dorian Gray-re!”. Ezek után több előadásra elmentünk, amelyben Kocsis Dénes szerepelt, és már ekkor megfogalmazódott bennem egy merész vágy, milyen jó lenne, ha egyszer együtt énekelhetnék vele. (nevetés)

Beszéltél erről Dininek?

Igen. (nevetés) 2018 októberében egy előadás után. A felvetésre csak annyit mondott: „Jó, gyakorolj!”.

leanyvarine-szadoczki-irenTehát nem véletlen, hogy két éve újra énektanárhoz jársz. Ettől a ponttól kezdve úgy sejtem, nem volt már hosszú az út a közönségtalálkozók szervezéséig. Hogyan jött az ötlet?

Sokat mentünk előadásokra, amelyekben Dénes játszott, aztán jött a pandémia. Mindig kérdeztem Dénest, hol fog fellépni, de természetesen a járvány miatt sorra maradtak el az előadások, és egyszer könnyedén megjegyeztem, hogy ezek szerint marad a YouTube, hacsak nem szervezek valamit. Dénesnek felcsillant a szeme, és azt mondta, jó lenne. Hát itt már nem nagyon tudtam visszatáncolni, de mindig szerettem szervezni, így legalább ezt a vágyamat beteljesíthettem.

A pandémia alatt erre milyen lehetőség volt?

Bármilyen szokatlan, a saját lakásom nappalijában 10 fős létszámmal kezdtük. Borzasztó sikere volt. Az éneklés mellett találtam ki játékokat, melyek Déneshez vagy (ahogy ő mondja) követőihez kapcsolódnak. Itt már előfordult együtténeklés is, csupán egy erősítővel.

A szigorítások enyhítése után jött a merész ötlet, hogy nagyobb szabású rendezvényeket szervezz?

Igen, és így létrejött 2020 augusztusában egy zenés vacsoraest a nyergesújfalui ÁSZOK vendéglőben fergeteges sikerrel, majd a zenés közönségtalálkozók, és kisebb létszámú VIP estek a Bali Art Cafe Bistro-ban vacsorával, zenével. Ennek köszönhetően kialakult egy „rajongói klub”, amely most szeptember 20-án már évfordulót ünnepelhet.

Gondoltál már arra, hogy egy idő után esetleg kifullad a dolog, kisebb lesz az érdeklődés?

Egyelőre nem, hiszen minden alkalommal megjelennek új arcok, sok kilométer távolságból utaznak ide azért, hogy részt vehessenek egy különleges élményben. Az összejövetelek grátisza, hogy barátságok, jó ismeretségek is szövődnek, azonkívül tagoknak segítek, hogy Dinivel közelebbi ismeretségbe kerüljenek. Intéztem többször találkozót, születésnapi köszöntést a rajongóknak. Az évenkénti közönségtalálkozóval mindenképpen hagyományt szeretnénk teremteni.

Hogy mennyire különleges az élmény, azt nekem is volt szerencsém megtapasztalni több alkalommal, sőt azt is, hogy mindig más a dinamikája, az intimitása ezeknek az összejöveteleknek. Különösen akkor, ha Szádóczki Irén duettet énekel Dénessel. (nevetés) Énekelni lehet tanulni, de nem sokat ér, ha nincs a torokban az a csiszolatlan gyémánt, amit te most második alkalommal közönség előtt megcsillantottál. Izgultál?

Rettenetesen, de sok bátorítást kaptam Dénestől.

Tényleg túlzás nélkül mondom, hogy egészen elképesztően, gyönyörűen énekeltél Dénessel két duettet is. A Valahol Európában egyik legszebb dalát, a „Nézz rám” címűt, illetve az Aladdin mesemusicalből az „Egy új élményt”. Lesz egyszer zenés találkozó Szádóczki Irénnel is? (nevetés)

Már Dénes is tréfálkozott, amikor azt mondta, hogy a következő összejövetel majd így hangzik: „Zenés találkozó Ircivel, vendégfellépő Kocsis Dénes”.

Hajrá, a hűséges közönség jelen lesz! (nevetés) Azonban tudom, hogy még mielőtt teljesen énekesi pályára lépnél, tovább folytatod a zenés estek szervezését, és most legközelebb már Táton, szeptember 11-én egy musical estet szervezel Kocsis Dénessel és Vágó Zsuzsival. Tervezed, hogy több ilyen előadást is létrehozol még?

Igen, mindenképp szeretném.

Meg sem kérdezem, hogyan van minderre energiád, honnét ez a hihetetlen vitalitás, csak gratulálni lehet hozzá, és reméljük, hogy még nagyon sok csodás élményben lehet része mindenkinek, aki ezeken a rendezvényeken részt vesz. Köszönöm szépen!

Bári Edit

2021.09.01